Yurt dışına çıkmak, özellikle kültürel anlamda birçok açıdan kişisel gelişime katkı sağlayan en büyük desteklerden bir tanesidir. Dünya çapında genç ve yaşlı nüfusun birçoğunun hedefleri ve hayalleri arasında yurt dışı gezileri de vardır. Hangi ülkeden hangi ülkeye gidileceğine ve gidilen ülke ile çıkış yapılan ülkeler arasında yurt dışına çıkmak için gerekenler farklılık gösterebilir. Bu nedenle yurt dışı planı yapmak isteyen kişilerin, öncelikli olarak bu seyahati için nelere ihtiyacı olduğunu dikkatli bir biçimde belirlemesi gerekmektedir. Bu anlamda, gidilen ülkede kalınacak yerden kişisel bilgilere, uçak seferlerinden banka hesap bilgilerine ve seyahat sigortası süreçlerine kadar araştırılması gereken birçok nokta bulunmaktadır. Her ne kadar detaylı birçok bilgi talep edilse de yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin sürece başlamadan endişeye kapılmadan titiz bir biçimde adımları takip etmesi gerekir.

Yurt Dışına Çıkmadan Önce Neler Yapılmalı?

Yurt dışına çıkmak, belirli bir süreç içerisinde gerçekleştirilen ve belli bir plan dahilinde yapılması gereken seyahatlerdendir. Şehirlerarası seyahat etmenin aksine yurt dışı gezileri, tüm planlamayı geziden önce yapıldığı takdirde çok daha keyifli hale gelen maceralardan biridir. Bu sebeple yurtdışı gezisinden önce talep edilen tüm belgelerin toplanması ve yapılması gereken tüm işlemlerin de tamamlanmış olması önemlidir. Yurt dışına çıkmak için gerekenler 2023 yılı içerisinde farklı kategoriler kapsamında listelenir. Bu listenin içerisinde seyahat planı, ulaşım planı ve yurt dışında konaklanacak yerlere kadar çeşitli detaylar içeren bilgiler talep edilir. Bilgilerin bu denli detaylı istenmesinin nedeni, hem yurt dışı seyahatine çıkan kişiyi hem de gidilen ülkenin güvenlik kurallarını tam anlamıyla yerine getirmektir.

Pasaport Çıkartma

Pasaport çıkartma, yurt dışına çıkmak için yapılması gerekenler listesinin en önemli maddelerinden bir tanesi olarak öne çıkmaktadır. Bu noktada yeşil ile bordo pasaport çeşitleri bulunmaktadır. Yeşil pasaport, daha çok kamu alanında hizmet eden kişilere ve onun ailesine verilen, birçok avantajı bulunan pasaportlardan sayılmaktadır. Bordo pasaport ise, belirli kriterleri karşılayan hemen hemen herkesin başvurabileceği pasaport çeşidi olmaktadır. Bordo pasaport için gerekenler evraklar;

  • T.C. Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı veya Geçici Kimlik Belgesi
  • Son 6 Ay İçinde Çekilmiş 1 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Eski Pasaportlar (Varsa)
  • Pasaport Harcı ve Defter Bedelinin Ödenmiş Olması
  • Reşit Olmayan veya Engelli Bireyler İçin Muvafakatname

Belgeler toplandıktan sonra pasaportun geçerlilik süresine karar verilmesi gerekir. Bu süre minimum 6 ay, maksimum 10 yıl olarak belirlenmektedir. Pasaportun geçerlilik süresi uzadıkça da devlete ödenmesi gereken miktar artar. Pasaport harç ve defter bedelleri ödendikten sonra ise internet üzerinden pasaport başvurusu için randevu almak gerekir. Tüm bu süreçlerin sorunsuz bir biçimde ilerlemesinden sonra pasaport teslimatı, ilgili kişinin belirttiği adrese gelir. Yeşil pasaport çıkartmak için gereken evraklar ve atılması gereken adımlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İçişleri Bakanlığı’na Hitaben Yeşil Pasaport Almak İçin Yazılmış Talep Yazısı: Çalışan olarak görev yapan kişiler için yeşil pasaport talep yazısının öncelikli olarak çalışılan yer tarafından yetkili kişilerce onaylatılması gerekir. Aynı şekilde emeklilik durumlarında da talep yazıları emekli olunan kurum tarafından onaylatılması gereken yazılardan olmaktadır. Çalışan ve emekliler için süreç bu şekilde ilerletilir. Ebeveynler üzerinden yeşil pasaport başvurusu yapmak isteyen bireylerin ise talep yazısını ebeveynlerinin çalıştığı kurumlardan onaylatması gerekir. Tüm bu süreçlerden sonra İl Nüfus Müdürlüğünde görev yapan çalışanın elindeki imza sirküleri ile iletilen belgelerde yer alan imzaları karşılaştırması ve ardından başvuru sürecini onaylaması gerekir.
  • Nüfus Cüzdanı Aslı: Bu belge, genel olarak resmi başvurularda talep edilen belgeler arasında yer alır. Teslim edilirken fotokopisini yanında bulundurmak da faydalı olacaktır.
  • Daha Önceden Alınmış Pasaportların Aslı: Daha önceden alınmış pasaportlar eğer var ise zorunlu olarak talep edilen belgeler arasında yer alır. İlk defa pasaport çıkaracak kişiler için bu durum geçerli değildir.
  • 2 Adet Biyometrik Vesikalık Fotoğraf: Yine resmi kurumlarca sıkça talep edilen belgeler arasında yer alan vesikalık fotoğraflarının biyometrik olarak çekilmesi, yurt dışı seyahatine başvuru yapacak kişilerin dikkat etmesi kriterlerden bir tanesi olmaktadır.
  • Reşit Olmayan veya Engelli Vatandaşların Kanuni Temsilcilerinden Muvafakatname: Bir izin belgesi olarak tanımlanan muvafakatnameler, bireysel olarak yurt dışına çıkma izni bulunmayan kişilerin, yurt dışı başvurusu sürecini ilerleten temsilcilere iletmekle yükümlü olduğu belgeler arasında yer almaktadır.
  • Defter Bedeli Dekontu: Yurt dışına çıkmak için ödenmesi gereken ücretler arasında yer alan defter bedeli ücretinin ödendiğine dair dekontun da yine yurt dışına çıkış sürecini ilerleten görevlilere teslim edilmesi gerekmektedir.

Vize Başvurusu

Vize başvurusu, seyahat edilecek olan ülkenin talep edip etmemesine bağlı olan bir süreç olarak tanımlanır. Bu noktada, bazı ülkeler vize talep ederken bazı ülkeler ise vize talep etmeksizin sadece kimlik kartı ile ülkelerine giriş olanağı sunabilmektedir. Vize başvurusu yine çeşitli evraklar talep edilen bir süreç olarak yer almaktadır. Başvuruyu, seyahat edilecek ülkenin büyükelçiliklerine veya konsolosluklarına, vize başvuru merkezlerine veya havalimanında bulunan resmi gişelerine müracaat ederek tamamlamak mümkün olmaktadır. Aynı zamanda internet üzerinden de başvuru sürecinin ilerletilmesi seçeneği bulunmaktadır. Hangi yol olursa olsun kesin olarak talep edilen tek kriter, başvuruyu yapan kişinin, yurt dışına çıkacak olan kişi ile aynı kişi olması zorunluluğudur. Vizeler de seyahat amacına göre kendi aralarında sınıflandırılmaktadır. Bunlar;

  • Öğrenci Vizesi: Bu vize türü, adından anlaşılacağı üzere eğitim amacı ile yurt dışına çıkmak isteyen öğrencilerin başvurduğu vize olarak adlandırılmaktadır. Dil kursu, erasmus veya çeşitli akademik amaçlar için yurt dışı seyahati yapacak öğrencilerin öğrenci vizesi alarak seyahatlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
  • Çalışma Vizesi: Genel olarak başka bir ülkeden iş teklifi alan veya iş başvurusu olumlu olarak sonuçlanan kişilerin başvurduğu vize olarak adlandırılmaktadır. Yurt dışı seyahatini çalışma amacı ile yapmak isteyenlerin, belli başlı belgeler ile birlikte başvurduğu bu vize türü oldukça sık tercih edilen vize türlerinden bir tanesi olmaktadır.
  • Turist Vizesi: Bir diğer sık başvurulan vize türlerinden bir tanesi olan turist vizesi, gezmek amacı ile yurt dışı planı yapan kişilerin başvurması gereken vizelerden olmaktadır. Yine birtakım belgelerin sunulması ile başlatılan vize süreci, kişilere belirli bir süre yurt dışında kalma izni tanımaktadır.
  • Geçiş Vizesi: Özellikle birçok farklı ülke üzerinden geçilmesi gereken yurt dışı seyahatlerinde sıkça kullanılan vize türlerinden olan geçiş vizesi, kısıtlı bir süreyi kapsamaktadır. Seyahat yapacak kişilere, ülke sınırları içerisinde duraklama hakkı tanınmaktadır.
  • Resmi Görev Vizesi: Adından da anlaşılacağı üzere resmi görev vizesi, diplomatik bir görev amacı ile başka ülkeye seyahat edecek kişilerin başvurduğu vize türünü tanımlamaktadır. Ülke tarafından başka bir ülkeye gönderilen diplomatlar, bu vize türüne kullanarak yurt dışı seyahatlerini gerçekleştirmektedir.

   Vize başvurusu çerçevesinde temel olarak istenen belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler ise;

  • Pasaport
  • 2 Adet Güncel Biyometrik Fotoğraf
  • Aile Toplum Kağıdı
  • Sağlık Sigortası
  • Banka Hesap Dökümü
  • Mesleki Durum Belgesi
  • İkametgah Belgesi
  • Evlilik Cüzdanı (Evliler İçin Geçerli)

Vize başvurusunun sonuçlanması 3 ila 15 gün arasında sürmektedir. Bu süre anlık yoğunluk veya gidilecek ülkenin prosedürüne göre uzayabilir.

Ulaşım: Gidiş/Dönüş Biletleri

Yurt dışına çıkış süreci içerisinde önemli sayılan bir diğer kriter ise gidiş ve dönüş biletlerinin alınması gerekliliğidir. Bu nedenle gidilecek olan ülkeye seçilen tarih ve hava yolu şirketi ile alınan uçak biletinin, hem gidiş hem de dönüş olarak, seyahatten önce alınması gerekir. Seyahat edecek kişiler bu noktada, çeşitli havayolu şirketlerinin kendi bütçesine uygun olan biletlerini satın alabilir. Bu biletlerin satın alınmasının ardından yurt dışına çıkış sürecinde ilerleme kaydedilmektedir. Yakın mesafe uçuşlarında genelde direkt uçuşlar tercih edilirken, uzun sürecek uçuşlarda aktarmalı uçuşlar tercih edilir. Aktarmalı uçuşlar zaman açısından uzun sürse de maliyet anlamında daha uygun fiyatlardan satışa sunulmaktadır. Türkiye’den Avrupa’da yer alan ülkelere demir yolu ile seyahat etmek de mümkündür. Fakat bunun için alınan vizenin, gidilmek isteyenen ülkeye kadar demir yolunun geçtiği ülkelerde de geçerliliğinin bulunması gerekir. Bu sebeple demir yolu kullanacak kişilerin, öncelikli olarak bu anlamda araştırmalar yapması önemlidir.

Otel Rezervasyonu

Yurt dışına çıkabilmek için gereken bir diğer önemli kriterlerden bir tanesi de seyahat süresince nerede kalınacağının belgelenmesidir. Bu sebeple yine yurt dışı gezisine başlamadan önce bir otel rezervasyonu yaptırmak oldukça önemli sayılmaktadır. Tabii bu noktada konaklanacak yer, bir arkadaşın veya tanıdığın evi ise aynı şekilde bunu da belgeleyerek otel rezervasyonu yaptırılmasına gerek duyulmamaktadır. Fakat otel rezervasyonu yaptırmak durumunda kalanlar için, otelde kaç gün kalınacağının ve hangi tarihte çıkış yapılacağının belgelenmesi gerekir. Bu sebeple otel rezervasyonu süreci önceden yapılması gereken işlemlerden birisidir. Süreci daha pürüzsüz ilerletmek amacıyla, eğer mümkünse konaklanacak otelden imzalı ve kaşeli çıktı da talep etmek oldukça faydalı olacaktır.

Seyahat Planı

Seyahat planı yapmak, seyahat süresi boyunca zamanı en verimli geçirmeye yarayan nedenlerden bir tanesi olmaktadır. Özellikle yurt dışı deneyimini ilk defa yaşayacak olan kişilerin bir seyahat planı ile yola çıkması, zamanını en iyi şekilde değerlendirmede kilit rol oynamaktadır. Seyahat planı sayesinde, yurt dışı macerasında hangi lokantalarda yemek yenmesi gerektiği ve nerelerin mutlaka görülmesi gerektiği detaylı bir biçimde ele alınmaktadır. Bu sayede yurt dışı gezisinden maksimum verim alınır. Her ne kadar planlı bir yolculuğun rastgele yaşanabilecek unutulmaz tecrübelerin önüne geçtiğini düşünenler olsa da, seyahat planı, bu deneyimi ilk defa yaşayan kişilerin oldukça avantajlı bir konumda yer edinmesini sağlar. Bir seyahat planı içerisinde, ziyaret edilecek ülkenin mutlaka gidilmesi gereken tarihi ve kültürel mekanlarının yer alması gerekir. Buna ek olarak yine gidilecek ülkenin en ünlü yeme-içme mekanlarının da yer alması, gezinin verimliliği açısından oldukça önemli olacaktır. Özellikle yurt dışında pek fazla seyahat etmemiş kişilerin keyifli bir seyahat geçirmesi açısından bir seyahat planı yapmaları yurt dışına çıkılmadan önce yerine getirilmesi gereken kriterler açısından oldukça önemli sayılmaktadır.

Seyahat Sigortası

Seyahat sigortası, hem yurt içi hem de yurt dışı gezileri için oldukça önemli sayılan güvenceler arasından bir tanesidir. Bu noktada yurt dışına çıkarken zorunlu olarak istenen belgelerden bir tanesi de seyahat sigortası olmaktadır. Seyahat sağlık sigortası olarak da bilinen bu sigorta türü, yurt dışı gezisi esnasında sigorta yaptıran kişinin olası istenmeyen durumlardan minimum şekilde etkilenmesini sağlamaktadır. Bu yönüyle de seyahat sigortası, yurt dışına çıkarken edinilmesi gereken en önemli güvencelerin başında gelmektedir. Seyahat sigortası teminatları, minimum olarak belirlenen belli bir ücret bandında yer almaktadır. Seyahat sağlık sigortası kapsamı çerçevesinde değişebilen bu teminatlar, yurt dışına çıkmak için gerekli evraklar listesinin en mühim kriterlerinden sayılmaktadır. 

Seyahat sigortasını bizimle vakit kaybetmeden yaptırabilirsiniz. Birçok farklı firmadan fiyat alarak sizin için en uygun sigortayı seçebilirsiniz. Avantajlı ve indirimli fiyatlarımızı kaçırmayın. 

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu

T.C. vatandaşlarının, yurt dışı seyahatlerinden önce yerine getirmesi gereken kriterlerden bir tanesi de yurt dışı çıkış harç pulu bedelinin ödendiğine dair banka dekontu vs. belgeleri pasaport görevlisine teslim etmesidir. Bu ücret, istisnai durumlar olmadığı sürece yurt dışına çıkmak isteyen hemen hemen her vatandaştan talep edilen ücretler arasında yer almaktadır. İstisnai durumlar, 7 yaşından küçük çocuklar, oturma iznine sahip vatandaşlar, ticari amaç ile yük ve yolcu taşıyan deniz, hava ve demir yolu araçlarında çalışan görevliler ve çifte vatandaşlığı bulunan kişiler olarak belirlenmektedir. Bunların dışında kalan vatandaşlar için ise bu ücreti ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Yurt dışı çıkış harcı direkt olarak ödenmesinin yanında, online bir şekilde de ödenebilen ücretler arasında yer alır. Aynı zamanda havalimanında yer alan dış hatlar bölümü içerisinde de hızlı bir şekilde ödenmesi mümkün olan yurt dışı çıkış harçları, bu noktada yerine getirmesi oldukça hızlı ve kolay olan zorunluluklar arasında yer alır. Yurt dışı çıkış harçları, yurt dışına çıkılan her zaman ödenmesi gereken ücretlerden bir tanesidir.