Kusursuz bir yurt dışı tatili için bütün detaylara dikkat etmek ve özen göstermek oldukça önemlidir. Gezilecek yerlerin belirlenmesi, kalınacak oteller, mutlaka deneyimlenmesi gereken yemekler ve sayısız içecekler bu planlamaların vazgeçilmez unsurlarındandır. Fakat tüm bu planlamaları bir güvence altına almak ve huzurlu bir şekilde yurt dışı seyahatini gerçekleştirmek de oldukça önemlidir. Vize için sağlık sigortası yaptırmak, yapılan tüm bu planların bir tamamlayıcısı olur. Bu sigorta, yurt dışı seyahati boyunca seyahat eden kişilerin başına gelebilecek olumsuz durumlara karşı onları korur ve haklarını güvence altına alır. Öyle ki, yurt dışı gezisi için sağlık sigortası yaptırmış kişilerin, o geziden aldığı keyif de çok daha yüksek olur.
Vize İçin Sağlık Sigortası Zorunlu Mu?
Vize için seyahat sağlık sigortası bazı ülkelerde zorunlu tutulurken, bazı ülkelerde ise isteğe bağlı olarak yapılır. Bu nedenle yurt dışı seyahati planlayan kişilerin, seyahat planlaması yapmadan önce, seyahat yapacağı ülkenin veya ülkelerin sağlık sigortası zorunluluğu olup olmadığını detaylı bir şekilde araştırması gerekir. Türkiye’ye vize uygulayan ülkelerin birçoğu seyahat sağlık sigortasını zorunlu tutar. Özellikle Schengen ülkelerini ziyaret etmek isteyen vatandaşların, seyahate çıkmadan önce mutlaka sağlık sigortalarını yaptırmaları gerekir.
Schengen ülkeleri arasında olmayıp Schengen vizesi talep eden ülkeler arasında da bu zorunluluğun geçerli olduğu durumlar vardır. Bu nedenle, seyahat sağlık sigortasının zorunlu tutulduğu ülkelere gezi planlayan vatandaşların, o ülkelerde bulunduğu süre içerisinde geçerli olması gereken bir sigorta poliçesine ihtiyacı olur.
Seyahat sağlık sigortası zorunlu tutulan ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İsveç, İsviçre, İspanya, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan olarak sıralanabilir.
İsteğe bağlı olarak tutulan bazı ülkeler ise; Amerika, Dubai, Rusya, Kanada, İngiltere gibi ülkeler ve diğer kalan tüm ülkeler olarak sıralanabilir.
*Askeri ve siyasi anlamda problemli olarak görülen ülkeler için sigorta şirketleri seyahat sigortası yapmamayı tercih edebilir.
Sigortası Olmayan Biri Vize Alabilir Mi?
Seyahat sağlık sigortası, Türkiye’ye vize uygulayan birçok ülkenin zorunlu olarak tuttuğu sigortalardan bir tanesidir. Yurt dışı seyahati yapacak olan vatandaşların, belli teminat bedeli sınırı olan bir seyahat sağlık sigortasına sahip olmaları gerekir. Özellikle Schengen ülkeleri olarak adlandırılan Avrupa ülkeleri bu konuya ciddiyetle yaklaşır ve seyahat sağlık sigortasına sahip olmayan vatandaşlara vize hakkı tanımaz. Bu sebeple seyahat sağlık sigortasını zorunlu tutan bir ülkeye giriş yaparken mutlaka daha öncesinde sigortanın yaptırılmış olması gerekir. Ayrıca sigortanın, gezi yapılacak tarihler arasında geçerli olmasına da özen gösterilmesi önemlidir.
Ülkemizde genellikle kamu çalışanlarına ve onların aile üyelerine verilen yeşil pasaport konusunda ise bu durum biraz daha farklıdır. Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar için birçok ülke seyahat sağlık sigortasını zorunlu olarak tutmaz. Fakat Almanya gibi ülkelerde sağlık sigortasının yeşil pasaportlularda da zorunlu tutulduğu durumlar olur. Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar her ne kadar Schengen ülkelerine vize zorunluluğu olmadan giriş yapabiliyor olsa da, sağlık sigortasının olmadığı durumlarda bazı problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle seyahat edecek vatandaşların, yeşil pasaportu olup olmaksızın gideceği ülkenin seyahat sağlık sigortası konusundaki tutumlarını dikkatle incelemeleri gerekir.
Vize İçin Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?
Yurt dışı gezisi planlayan vatandaşların sık sık sorduğu sorular arasında vize için sağlık sigortası nasıl alınır sorusu yer alır. Bunun nedeni ise birçok ülkenin vize verirken seyahat sağlık sigortası zorunluluğu aramasıdır. Vize için sağlık sigortası almak oldukça basit bir işlemdir. İlgili sigorta şirketinden ıslak imzalı ve kaşeli seyahat sağlık sigortası belgesi almak, vize işlemleri esnasında herhangi bir problem yaşamadan sürecin tamamlanmasını sağlar. Fakat sağlık sigortası seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur.
- Sigorta Şirketlerini Karşılaştırmak
Bir sigorta yaptırmadan önce, muhtemel tüm teklifleri etraflıca inceleyip en uygun olan tekliften yararlanmak oldukça önemlidir.
- Poliçede Yer Alan Vefat ve Maluliyet Durumlarını İncelemek
Seyahat sağlık sigortaları, vefat ve maluliyet durumları söz konusu olduğunda bir güvence sağlar. Fakat özellikle maluliyet durumlarında sigortadan sigortaya değişiklikler görülebilir. Örneğin bazı sigorta şirketleri tedavi masraflarını karşılarken, bazı sigorta şirketleri hem tedavi hem de ülkeye geri dönüş masraflarını karşılar.
- Maddi Zararların Hangi Koşullarda Karşılanmadığını Öğrenmek
Vize için alınan seyahat sağlık sigortaları, genel şartları doğrultusunda eşyaların bozulması, çalınması, kaybolması veya kırılması gibi durumlarda güvence sağlar. Fakat bu güvencenin sağlanabilmesi için ek teminatın poliçe içerisinde yer alması gerekir. Bu sebeple poliçe kapsamını incelemek önemlidir.
- Sağlık Giderlerinin Üst Limitini Öğrenmek
Genel olarak 30.000 Euro olarak belirlenen bu limit, bazı sigorta şirketleri içerisinde farklılık gösterebilir. Bu sebeple üst limitin incelenip, seyahat edilecek ülkenin şartları ile kıyaslanması tavsiye edilir.
- Ek Teminatları Karşılaştırmak
Bir sigorta poliçesi içerisinde, sigortayı yaptıran kişinin en büyük avantajı ek teminatlardır. Bu sebeple seyahat sağlık sigortaları içinde yer alan ek teminatları karşılaştırmak oldukça önemlidir.
D Tipi Vize İçin Sağlık Sigortası
D tipi vize için sağlık sigortası ve şartları oldukça sık merak edilen konular arasında yer alır. D tipi vize, Schengen bölgelerinde çalışma, konaklama ve eğitim gibi aktiviteler için gereken uzun süreli bir vize türüdür. Bu nedenle D tipi vize almak isteyen vatandaşların, yurt dışı seyahatlerinden önce şartları titizlikle araştırması gerekir.
D tipi vize için sağlık sigortası yaptırırken de vatandaşların talep edilen şartlara uyması oldukça önemlidir. Aksi halde diğer tüm şartları tamamen doğru bir şekilde yerine getiren bir kişinin dahi vize süreci olumsuz olarak sonuçlanabilir. D tipi vize için sağlık sigortası yaptırırken öncelikli olarak sigorta süresinin seyahat edilecek ülke için alınan uçak biletinden itibaren seyahat sonunda ülkeye geri dönüşe kadar geçen süreci kapsaması gerekir. Buna ek olarak ise minimum olarak 30.000 Euro gibi bir teminat sağlaması şartlardan bir diğeridir.
Vize İçin Sağlık Sigortası Fiyatları
Vize için seyahat sağlık sigortası ücretleri, seyahat edecek olan kişinin planına göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin 1 haftalık bir gezi için yapılacak olan seyahat sağlık sigortası ile 3 aylık bir gezi için yapılacak olan sigorta fiyatı arasında ücret farkı bulunur.
Fiyatlarda oluşabilecek değişikliklerden dolayı yurt dışı seyahati planlayan vatandaşların, henüz uçak biletini almadan önce kaç günlük bir seyahat olacağını net biçimde planlaması gerekir. Vize için sağlık sigortası fiyatları poliçede yer alan ek teminatlara, sigorta yaptıracak kişinin bütçesine, seyahat süresine ve hatta gidilecek ülkeye göre bile değişkenlik gösterir. Bu nedenle sigorta şirketi seçimi yapılmadan önce detaylı bir araştırma yapılması önerilir.
Seyahat Sağlık Sigortası Kaç Günlük Olmalı
Yurt dışı seyahati planı olanlar, vize başvurusu esnasında birçok belge ve detayla uğraşır. Bu belge ve detaylar arasında seyahat sağlık sigortası konusu da oldukça titiz ve dikkatli yaklaşılması gereken konulardandır. Özellikle seyahat sağlık sigortasının geçerlilik süresinin, seyahat süresini kapsaması en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında yer alır.
Vatandaşların çeşitli teklifler ve fırsatlar sonucunda bir değerlendirme yapması, doğru planı seçmesi açısından oldukça önemlidir. Fakat poliçe detaylarından önce seyahat sağlık sigortasının geçerlilik tarihi konusunda emin olmak, vize işlemleri sırasında herhangi bir problemin yaşanmasını önlemek açısından oldukça mühimdir. Özetle, vize için alınacak sağlık sigortasının süresi, en az yapılacak seyahatin süresi kadar olmalıdır.