Estetik ameliyatları, günden güne hızla yaygınlaşan ameliyat çeşitlerinden bir tanesi olarak yer alıyor. Haliyle bu ameliyatlar birçok çalışan kişi tarafından da sıklıkla tercih ediliyor ve konu hakkında çeşitli sorular ortaya çıkıyor. Fakat çalışan kişilerin ameliyat kararı vermeden önce ilk olarak merak ettiği sorular arasında, sağlık sigortası estetik ameliyatlarına veya müdahalelerine etki ediyor mu sorusu yer alıyor. Estetik ameliyatları, hayati önem taşımadığı için Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigorta hizmetlerinden faydalanan kişilerin ameliyat ücretlerine herhangi bir şekilde katkı sağlamıyor. Bu sebeple estetik müdahaleler için bir sağlık kuruluşundan destek almak isteyen çalışanlar, özel sağlık sigortası kapsamında bu müdahalelerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini merak ediyor.
Özel Sağlık Sigortası Estetiği Karşılar mı?
Özel sağlık sigortaları, sağlık sigortasından faydalanan kişilerin estetik müdahalelerde indirimlerden faydalanmasına veya herhangi bir ücret ödememesine yardımcı olur. Bu nedenle özel sağlık sigortalarından faydalanan kişiler, belirli durumlarda estetik müdahaleleri ekonomik anlamda avantajlı bir şekilde elde eder. Genel olarak özel sağlık sigortalarında yer alan teminatlar, estetik müdahalelerin kişinin hayatını olumsuz etkileyen faktörlerin ortadan kaldırılması söz konusu olduğunda devreye girer. Standart poliçelerde yer alan bu faktörlere örnek vermek gerekirse trafik kazaları, jinekomasti veya düzenli ağrı hisseden bireylere yapılan silikon tedavileri örnekleri verilebilir.
Örnekleri açıklığa kavuşturmak gerekirse, trafik kazası sonucu çenesinde veya başka bölgelerinde hasar bulunan çalışanların estetik ameliyatları sigorta dahilinde karşılanır. Bu sayede çalışan herhangi bir ücret ödemeden veya sigorta teminatları doğrultusunda cüzi bir miktar ödeyerek estetik ameliyatına girebilir.
Bir diğer örnek olan jinekomasti ise erkeklerin oldukça sık yaşadığı problemlerden bir tanesi olarak sayılır. Hormon dengesizliği sonucu aşırı büyüyen göğüs bölgesi yüzünden oluşan istenmeyen görüntüler sonucunda estetik müdahale yapılması gerekir. Hayatı olumsuz yönde etkileyen ve yapılması oldukça gerekli olan bu estetik müdahale, yine özel sigorta kapsamında indirimli veya herhangi bir ücrete tabi olmadan gerçekleştirilir.
Son olarak vücudun belirli bölgelerinde, özellikle baş kısmında sürekli ağrı yaşayan çalışanlara uygulanması gereken tedavi yöntemlerinden olan silikon tedavisi de estetik ameliyat özel sağlık sigortası grubuna girer. Yine hem sosyal hayatı hem de iş hayatını oldukça olumsuz yönde etkileyen bu problem, sağlık sigortası kapsamında alınan tedavi sonucu ortadan kaldırılabilir. Çalışan yine herhangi bir ücrete tabi tutulmadan veya indirimli fiyatlardan yararlanarak tedavisini uygun bir biçimde elde eder.
Tüm bu örnekler ve dahası için dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de kapsam dışı bırakılan müdahalelerdir. Özellikle sigorta primlerinin ödenmeye başlandığı tarihten önce yaşanmış olan bu olumsuz durumlar söz konusu olduğunda çalışan kişiler, sigorta şirketlerinden herhangi bir şekilde faydalanamaz. Bu sebeple hastalığın veya problemin ortaya çıkış tarihi, ekonomik avantajlardan yararlanabilmek adına oldukça önemlidir. Bir diğer ödeme alınamayan durumlardan bir tanesi de dış görünüş, yani güzellik adına yapılan işlemlerdir. Bu işlemler, standart özel sağlık sigortası poliçeleri içerisinde genellikle yer almaz. Haliyle bu sebeple yapılan işlemler için sigortalılar, sigorta şirketlerinden herhangi bir şekilde ödeme alamaz. Standart özel sağlık sigortaları dışında ek teminatlar yaparak özel sağlık sigortası kapsamında faydalanılabilen işlemler genişletilebilir. Bunun için sigorta şirketi veya sigorta yapan kurum ile detaylar ve şartlar görüşülüp, sonuca göre ek teminatlar poliçeye eklenebilir.
Özel Sağlık Sigortası Burun Estetiğini Karşılar mı?
Burun estetiği, estetik ameliyatları göz önünde bulundurulduğunda en yaygın olarak yapılan müdahalelerin başında gelir. Gerek hayat kalitesini arttırmak, gerek ise dış görünüş olarak istediği noktaya gelebilmek isteyen bireyler, burun estetiği yaptırma sürecine girer. Bu noktada yine özel sağlık sigortası kapsamında poliçesi bulunan bireylerin merak ettiği konuların başında, özel sağlık sigortasının burun estetiği ameliyatlarına dahil olup olmadığı konusu gelir. Standart olarak yapılmış özel sağlık sigortası poliçelerinde burun kısmına yapılan estetik müdahaleler sigorta kapsamı içerisinde yer almaz. Fakat bu, burun ameliyatının özel sağlık sigortası kapsamında bulunmadığını göstermez. Hayat kalitesini düşüren burun tıkanıklıkları gibi sorunlar için özel sağlık sigortasından yararlanmak mümkündür. Özel sağlık sigortası ile burun estetiği yaptırmak isteyenlerin ise bu noktada sigorta ödeneklerinden faydalanması pek yaygın değildir. Yani bir rahatsızlık sonucu buruna yapılan müdahaleler için özel sağlık sigortasından faydalanmak mümkün olurken, estetik müdahaleler için özel sağlık sigortasında faydalanmak mümkün olmayabilir. Tabii burada yine yapılan sağlık sigortasının teminatları ve anlaşmanın şartları devreye girer. Standart olarak yapılan anlaşmalarda burun kıkırdağında ve kemiğinde oluşan eğrilikler sigorta kapsamı eşliğinde tedavi edilebilir. Burun tıkanıklıklarına sebep olan ve hayat kalitesini kayda değer biçimde düşüren burun eti ameliyatları da bu kapsam içine dahil olur. Standart anlaşmaların dışında, sigorta poliçelerine eklenen “ek teminatlar” estetik ameliyatlarını içerebilir. Bu sayede çalışan kişiler, sigorta kapsamında estetik ameliyatlarını gerçekleştirebilir. Gittikçe yaygınlaşan estetik müdahalelerin sonucunda sigorta şirketleri ve sigorta yaptıran şirketler de bu gibi teminatlara önem vererek çalışanların istekleri doğrultusunda bir sigorta poliçesi düzenlemesini gerçekleştirebilir. Bir diğer yandan tamamlayıcı sağlık sigortası burun estetiği özelinde herhangi bir şekilde destek sağlamaz. Fakat sağlık sigortası süresi içerisinde yaşanan kazalar sonucu oluşan burun kırılması gibi mutlaka müdahale edilmesi gereken konularda tamamlayıcı sağlık sigortası avantajlarından yararlanmak da mümkün olur.
Özel Sağlık Sigortası Estetik Teminatları Nelerdir?
Sigorta şirketleri tarafından, ek teminatlar çeşitli şekillerde adlandırılabilir. Bu konuya örnek olarak hamilelik veya doğum teminatı içeren ek teminatlara bir şirket “doğum teminatı” ismini verirken bir diğer şirket ise “gebelik teminatı” ismini verebilir. Estetik müdahaleleri kapsayan teminatlar söz konusu olduğunda ise sigorta şirketleri genelde “kozmetik ve estetik teminatı” veya direkt olarak “estetik teminatı” olarak isimlendirme yapabilir. Bu isimlendirme ile yapılan teminatların hangi işlemleri kapsadığını yani teminatların neler olduğunu ise, sigorta yapılan çalışanlar işe giriş öncesi merak eder. Sigorta şirketleri tarafından en yaygın olarak estetik teminatlarına eklenen maddeler şu şekilde sıralanabilir;
- Rinoplasti: Burun bölgesine kalıcı bir biçimde şekil verme amacı ile yapılan işlemlere genel hali ile rinoplasti ismi verilir. Estetik ameliyatı yaptırmak isteyen kişilerin en sık başvurduğu ameliyat çeşitlerinden olan rinoplasti, burun bölgesinde oluşan veya oluşabilecek istenmeyen durumları ortadan kaldırma ve dış görünüş bazında yapılan müdahaleleri içerir.
- Diyetisyen: Diğer estetik müdahaleler gibi doğrudan ve somut şekilde işlemler gerçekleştirilmese de, diyetisyen görüşmeleri estetik müdahaleler grubunda yer alır. Normalden az veya fazla kiloya sahip ve vücudunda aşırı yağlanma bulunan bireylerin sık sık tercih ettiği müdahalelerden bir tanesidir.
- Dolgu: Dudak ve yanak gibi özellikle yüz bölgesinde yapılan ve yaptıran kişinin, söz konusu bölgesinin daha çok dikkat çekmesini hedefleyen işlemlere dolgu işlemleri denir. Bu işlemler, özellikle estetik ameliyatlarının yaygınlaşması ile birlikte paralel biçimde yaygınlaşmıştır.
- Saç Ekimi: Bazen genetik, bazen de stresli hayat sonucu oluşan saç dökülmeleri yüzünden bireylerin sıkça başvurduğu işlemlerden bir tanesi de saç ekimi işlemleridir. Sosyal hayatta zorluklara yol açabilen saç seyrelmesi/dökülmesi problemlerinin ortadan kaldırılması hedeflenir.
- Liposuction: Yağ aldırma olarak da bilinen ismi ile bu müdahaleler, istenmeyen bölgelerde oluşan fazla yağlanma problemlerinin ortadan kaldırılmasını hedefler.
- Botoks: Özellikle koltuk altı, avuç içi, ayak ve yüze uygulanan bu işlemler ile, terleme problemlerinin engellenmesi amaçlanır.
Bu teminatlar dışında başka ek teminatlar da özel sağlık sigortası kapsamında, sigorta şirketleri tarafından sunulabilir. Fakat en yaygın olarak sunulan teminatlar yukarıda sıralanan teminatlardır.