Sağlık sigortası, çalışmaya başlayan bir bireyin en çok ilgilendiği ve en çok merak ettiği konuların başında gelir. İşe giriş döneminden işten ayrılış dönemine kadar da bu merak, birçok soruyu beraberinde getirir. İşe yeni başlayan bireyler genel olarak sağlık sigortalarının kapsamı ve ne zaman başlayacağı hakkında soruları merak ederken, işten ayrılma durumunda kalan çalışanlar ise sağlık sigortalarının işten ayrıldıktan sonra ne kadar daha devam ettiği konusunda sorular sormaktadır. Durum bu şekilde olduğundan dolayı çalışanların, tam olarak sahip olduğu haklarını kullanabilmesi ve avantajlarını bilmesi adına da sağlık sigortası konusunu, her yönü ile detaylı bir biçimde araştırması gerekir. Sağlık sigortalarının “özel” ve “tamamlayıcı” olarak ikiye ayrıldığı bu bölümde ise çalışanlar, kendilerini kapsayan sigortanın detaylarına ulaşarak konu hakkında bilgi sahibi olabilir.
İşten Ayrıldım Sağlık Sigortam Ne Kadar Devam Eder?
Sigortalı bir işte çalışıp, düzenli olarak sigorta primleri ödenen çalışanların her biri sağlık konusunda çeşitli haklara ve avantajlara sahip olur. Bu haklar ve avantajlar, sigorta kapsamı içerisinde, çalışan kişinin çalıştığı süre boyunca kesintisiz bir biçimde devam eder. Bu noktada çalışma hayatının gerçeklerinden bir tanesi olan işten ayrılma durumunda sağlık sigortası hakkında ne gibi değişikliklerin olduğu ve sigortanın devam etme süresi ile alakalı olarak çalışan bireylerin veya işten çıkma planı yapan bireylerin aklına çeşitli sorular gelir. Bu noktada tam olarak doğru bir cevaba ulaşabilmek için aslında dikkatle incelenmesi gereken kriterlerden ilki, sigorta yapan şirketin çalışanına ne gibi bir sigorta paketi sunduğu olmaktadır. Sigorta paketi kapsamında değişen teminatlar ve sigortanın kapsayıcılık derecesi merak edilen soruların her birinin açıklığa kavuşmasına yol açarak, çalışanlara detaylı bilgiler verir.
SGK güvencesi ile yapılan sigorta paketlerinin çalışanlarına verdiği kapsamın geçerliliği, işten ayrılma durumunda kademeli bir biçimde sonlanır. Yani, SGK güvencesi ile yapılan sağlık sigortaları, işten ayrılma durumlarında aniden sona ermez. Bu noktada, işten ayrılan kişi ve işten ayrılan kişinin bakmakla yükümlü olduğu bireylerin sağlık sigortası kapsamlarından bir süre daha faydalandığı gerçeği bulunur. Bu sigortaların aksine özel olarak yapılan sigortalarda ise durum biraz daha farklıdır. İşten ayrılma durumlarında özel sağlık sigortaları çoğunlukla hemen sona erer. İşveren tarafından çalışanlara sunulan maaşa ek olarak yapılan bu sigortalar, iş akdinin sona ermesi ile birlikte sonlanır. İki türlü de işten ayrılan çalışanın, sigorta konusunda yürütmesi gereken çeşitli işlemler bulunur ve işin sonlanması ile birlikte bu işlemlerin bir an önce tamamlanması gerekir.
Özel Sağlık Sigortası İşten Ayrıldıktan Sonra Ne Kadar Devam Eder?
Özel sağlık sigortası, diğer sigortaların aksine işten ayrıldıktan itibaren sonlanır. Bu nedenle sigortanın devam ettiği durumların kıyaslaması hariç diğer sigorta türüne göre dezavantajlıdır. Yani özel sağlık sigortası işten ayrılma durumunda anında sonlanır. Tabii bu sonlanma süreci, işverenin fesih işlemlerini tamamlamasının ardından gerçekleşir. Özel sağlık sigortasının devam edip etmediği konusunda merak edilen konulardan bir tanesi de işten ayrılma nedenine bağlıdır. Bu noktada özel sağlık sigortaları, işten ayrılma nedenine bakılmaksızın sonlandırılır. Yani çalışanın işten çıkarılması veya kendi isteği ile işten çıktığı durumlar, sigortanın sonlanması açısından farklı bir sonuca neden olmaz. Bu nedenle çalışanlar, özel sağlık sigortası ile çalıştığı işlerinden ayrıldığında, yeni bir işe girerken sağlık sigortası kapsamından yararlanabilmek için yeniden bir sigorta paketine dahil olmalıdır. Bu da yeni işveren tarafından yapılması ve primi ödenmesi gereken farklı bir sağlık sigortası anlaşmasına gerek duyulduğunu gösterir. Kapsayıcılığı ve paket çeşitliliği açısından en sık tercih edilen sigorta türlerinden olan özel sağlık sigortaları, iş akdi ile eş zamanlı olarak sona erer ve çalışanın sağlık avantajlarından faydalanma durumu son bulur.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İşten Ayrıldıktan Sonra Ne Kadar Devam Eder?
Tamamlayıcı sağlık sigortası işten ayrılma durumunda belirli şartlar gerçekleştirildiği takdirde devam eder. Bu sigorta paketi kapsamında çalışanların genelde merak ettiği çeşitli sorular bulunur. Bu soruların en yaygın olan iki tanesi, çalışanın kendi isteği ile ayrılma durumu veya işten çıkarılma durumu olarak öne çıkar.
Çalışanlar, işten çıkarıldığı veya kendi isteği ile işten çıktığı durumlarda tamamlayıcı sağlık sigortasının getirdiği avantajlardan faydalanıp faydalanamayacağını sık sık merak eder. Yaşanan her iki durumda da işine devam etmeyen kişinin tamamlayıcı sağlık sigortası avantajlarından faydalanmaya devam edebilmesi için sigorta primlerini dışarıdan ödemeye devam etmesi gerekir. Çalışanın kendi isteği ile işten ayrılması durumunda ödediği primlerin gün sayısına göre sağlık sigortası bir süre daha devam eder. Bu süre, ödenen primlere paralel olarak uzun veya kısa bir süre olabilir. Yani SGK aktif olduğu sürece sağlık sigortası da devam eder. Sürenin bitmesinin ardından ise işten çıkan kişi, sigorta primlerini dışarıdan kendisi ödediği takdirde SGK durumunu yeniden aktif etmiş olur ve tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanmaya devam eder.
İşten çıkarılan durumlarda da sonuç aslında çok farklı değildir. Belli bir süre hizmet vermiş olan çalışan, işten çıkarıldıktan sonra işsizlik maaşına hak kazanır. İşsizlik maaşı süresi boyunca da tamamlayıcı sağlık sigortasının getirdiği avantajlardan faydalanmaya devam eder. İşsizlik maaşının bitmesinin ardından ise yeniden SGK durumunu aktif edebilmek için sigorta primlerini dışarıdan kendisi ödemesi gerekir. Ödemelerin başladığı tarihten itibaren tamamlayıcı sağlık sigortası yeniden devreye girmiş olur.
Çalışan İşten Ayrılınca Sağlık Sigortası İçin Hangi İşlemler Yapılır?
Özel sağlık sigortası kapsamında işten ayrılma durumlarında izlenmesi gereken çeşitli adımlar bulunur. Bu adımlardan bir tanesi, işten ayrılma durumunda çalışanın hizmet verdiği kurumun, özel sağlık sigortası poliçesinin iptal edildiğine dair sigorta şirketine yazılı bir bildiri vermesi gerekliliğidir. Bu bildiri verildiği takdirde herhangi bir sorun yaşanmadan sağlık sigortası sona erdirilmiş olur. Eğer bu bildirim kişinin çalıştığı kurum tarafından sigorta şirketine geç verilirse, çalışana sigorta şirketi tarafından ödenen tazminat haksız bulunur ve ekstra olarak ödenen günlerin primleri, kişinin çalıştığı kurum tarafından sigorta şirketine ödenir.
Anlaşmanın kriterlerine ve gerekliliklerine göre sigorta primlerinin çalışan tarafından ödendiği senaryoda ise bu sefer çalışanın bildirimi zamanında yapması gerekir. Aksi halde bu defa çalışan kişi fazla verilen tazminatın primlerini kendisi ödemek durumunda kalır. İş değiştirme nedeni ile oluşan işten ayrılma durumlarında da çalışan kişinin, sigortanın getirdiği avantajlardan tam olarak yararlanmaya devam edebilmesi için uygulaması gereken çeşitli adımlar bulunur. Bu adımlardan ilki, işten çıkış sonrasında takip eden 30 gün içerisinde çalışan kişinin sigortasını bireysel sigortaya dönüştürmesi, yani satın alması olarak belirlenir. Bu satın almanın ardından yeni işe girişte, sigorta şirketinin uyguladığı prosedürler ve istediği kriterler çerçevesinde sigorta sürecine devam edilir. Özellikle bu gibi durumlarda çalışan kişilerin sahip olduğu sigorta poliçesinin içeriğini ve geçerliliğini dikkatli bir biçimde incelemesi gerekir. Bu sayede olası mağduriyet durumlarından kaçınılmış olur ve çalışan kişi, herhangi bir aksamaya uğramadan sağlık sigortasının sunduğu avantajlardan yararlanmaya devam eder.