Hamilelik süreci ve doğum, oldukça hassas ve özenle yaklaşılması gereken konulardan bir tanesi olarak değerlendirilir. Bu nedenle süreci doğru ve güvenilir bir şekilde ilerletmek amacı ile sigorta fırsatlarından yararlanmak oldukça önemlidir. Hamilelik planlaması çerçevesinde atılan ilk ve en önemli adımlardan bir tanesi olan ve bu deneyimi hayatında ilk defa yaşayan anne adaylarının ise aklına doğum sigortası nedir ve bu sürecin detayları nelerdir gibi sorular sık sık gelmektedir. Doğum sigortası, diğer sigortalar gibi süreç ile alakalı olarak çeşitli güvenceler sağlayan bir hizmet olarak tanımlanır. Bu süreç içerisinde hamilelik dönemi boyunca düzenli kontrollerden doğum esnası ve doğum sonrası hizmetlere kadar çeşitlenen birçok fırsat sunulur. Kapsayıcılığının uzun bir dönemi içermesi ve hamilelik gibi hassas bir konuya değinmesinden dolayı ise doğum sigortası konusu ciddi bir biçimde ele alınmalıdır.
Doğum Sigortası Nedir?
Doğum sigortası, hamilelik dönemi sırasında ve sonrasında anne-bebek sağlığını güvence altına almak amacı ile yapılır. Bu nedenle anne adaylarının oldukça ilgi gösterdiği güvence yöntemlerinden bir tanesi olarak tanımlanır. Hamilelik süresi boyunca anne adaylarının düzenli olarak gittiği kontrollerden doğum anına ve sonrasına kadar doğum sigortasının sağlamakta olduğu güvenceler ile süreç, kontrol altında kalmaktadır. Özellikle hamilelik döneminde acil hastane ihtiyacı sürekli olarak gündeme gelir. Bu noktada ise hastane seçimi son derece önem arz eder. Normal doğum veya sezaryen doğum sonrasında oluşabilecek masrafları minimum seviyeye çekmek amacı ile yapılan doğum sigortaları, anne adaylarını bu unutulmaz sürecin her anında son raddeye kadar destekler. Sağlık sigortaları çatısı altında bulunan bu sigorta türü, gebelik planlaması yapan anne adayları için en ideal güvenceler arasında yer alır. Doğum paketi olarak adlandırılan bu teminatlar “Özel Sağlık Sigortası” veya “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” olarak adlandırılan sigortaların poliçelerine ek teminat olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle doğum sigortasının getirdiği avantajlardan faydalanmak isteyen annelerin Özel Sağlık Sigortası doğum paketi veya Tamamlayıcı Sağlık Sigortası doğum paketi poliçelerinden herhangi bir tanesine sahip olması gerekmektedir. Sigorta poliçelerine doğum paketi ekleyen anne adayları, poliçede mevcut olarak bulunan teminatlardan faydalanabilmektedir. Bu sayede de hamilelik ve doğum anını gönül rahatlığı ile atlatabilir. Sigortaların poliçelerinde yapılan anlaşmaya göre doğum sonrasında yenidoğan bebeğin düzenli kontrolleri de yine sigorta güvencesi ile desteklenmektedir. Anne adaylarının en çok zorlandığı hamilelik dönemi, doğum esnası ve doğum sonrası ilk aylar bu sayede oldukça rahat ve güvenilir bir süreç eşliğinde ilerler.
Doğum Sigortası Ne İşe Yarar?
Doğum sigortası, anne adayları için hamilelik dönemi boyunca sağlık konusunda oluşabilecek masrafları, doğum anında doğumun şekline göre ortaya çıkabilecek masrafları ve doğum sonrasında düzenli olarak yapılan kontrollerde yapılan sağlık harcamalarını poliçe şartlarına göre güvence altına almaktadır. Yani doğum sigortası sayesinde anne adayları tüm hamilelik dönemi ve doğum sonrası dönemde sağlık ihtiyaçlarını bu güvence altında giderir. Hamilelik dönemi ile doğum anının heyecanı ve stresi, doğum sigortası sayesinde daha kolay atlatılabilinir. Bu anlamda sağlık sigortası üzerinden yapılan doğum sigortaları maddi desteğe ek olarak manevi destek de sağlar. Teminatın içeriğine göre sağladığı avantajları değişiklik gösterebilen paketler, gebelik sürecine girme kararı veren anne adayı ve ailelerin dikkatli bir biçimde incelemesi gereken konuların başında gelir. Dikkatle incelenerek yapılmış bir doğum sigortası anlaşması, hemen hemen bütün süreç boyunca oluşabilecek masraflara maksimum düzeyde destek oluşturur. Doğum sigortaları, anne adaylarına sağladığı konfor sayesinde ise vazgeçilmez olma özelliğine sahiptir. Hamilelik döneminde zaman zaman oluşan acil durumlarda doğum sigortasının yaratmış olduğu avantajlar sayesinde acil durumlar pratik bir biçimde çözülür. Bu anlamda da stres dolu hamilelik süreçleri yerini tatlı heyecanlara bırakır. Devamlı olarak dikkat ve büyük bir özveri isteyen hamilelik süreci boyunca doğum sigortasının sunmuş olduğu avantajlar anne adaylarını psikolojik anlamda da rahatlatır. Her an doğum stresi yaşarken oluşabilecek acil durumlarda randevu beklemek yerine özel olarak hizmet sunan kuruluşlar sayesinde düşük masraflarla gerçekleşen kontroller, anne olma heyecanı ile hareket eden ebeveynleri güvende hissettirir.
Doğum Sigortası Teminatları Nelerdir?
Doğum sigortası, anne adaylarının hamilelik, doğum süreci ve sonrasında oluşabilecek masraflardan mümkün olduğunca az etkilenmesini sağlar. Doğum sigortası teminatları da bu kriterleri göz önünde bulundurarak belirlenir. Sigorta poliçesi içerisinde yer alan teminatlar yapılan anlaşmalarda farklılık gösterebilir. Bu nedenle doğum sigortası teminatları değişken özelliğe sahiptir. Fakat temel olarak doğum sigortası teminatında bulunması gereken belirli maddeler yer almaktadır. Bu maddeler doğru bir doğum sigorta sürecinin içerisinde bulunması gereken ve ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen maddelerden oluşur. Genel olarak doğum sigortası içerisinde bulunan teminatlar şu şekilde sıralanır.
- Doğum Sürecinde Yapılması Gereken Tahlil ve Testler: Hamilelik süreci, birçok test ve tahlilin yapıldığı süreçlerden biridir. Haliyle çıkan masraf, yapılan çok sayıda test ve tahlil ile doğru orantılı bir biçimde artar. Bu nedenle doğum sigortası teminatları arasında mutlaka yer alması gereken teminatlardan bir tanesi de tahlil ve testleri içeren teminatlardır.
- Doğum ve Ameliyat: Doğum ve ameliyat, hamilelik sürecinin kaçınılmaz masraflarından biridir. Doğumun gidişatına göre şekillenebilen sezeryan veya normal doğum, kendi içinde farklı masraflara sebep olur. Gebelik sürecinin en yüksek masrafları arasında ilk sırada yer alan doğum ve ameliyat masrafları ise mutlaka teminatlar arasında yerini almalıdır.
- Doğum Sonrası Hastalıklar: Doğum sonrası hastalıklar, yaşanan stres ve oluşan masraflar göz önüne alındığında en can sıkıcı süreçlerden bir tanesi olarak değerlendirilir. Özellikle “sarılık” gibi doğum sonrasında sık sık yaşanan rahatsızlıkların sonucunda yapılan mecburi tedaviler, masraf açısından da yüksek seviyelere gelebilir. Bu nedenle teminatlar arasında doğum sonrasını kapsayacak maddelerin bulunması, anne adayları için en büyük avantajlardan bir tanesi sayılır.
Doğum Sigortası Ne Zaman Yapılmalı?
Anne adaylarının gebelik sürecine girme kararını vermesinin ardından en iyi hizmeti alabilmesi için sigorta süreçleri hakkında çeşitli soruları bulunmaktadır. Bu sorulardan bir tanesi de doğum sigortası ne zaman yapılmalı sorusudur. Bu soru asıl olarak özel sağlık sigortası doğumdan ne kadar önce yapılmalı olarak da değerlendirilebilir. Çünkü sağlık sigortaları çerçevesinde yapılan doğum sigortası, bekleme süresine tabi ek talimatlardan bir tanesi olarak belirlenir. Bu sebeple doğum sigortasını gebelik süreci başladığında değil, gebelik sürecine girmeden önceki dönemde yaptırmak, doğum sigortasının başlangıç zamanı ile alakalı olumsuz durumların yaşanmasının önüne geçmektedir. Sağlık sigortası kapsamında ek teminatlar olarak eklenen doğum sigortaları, sağlık sigortasının başladığı tarihten itibaren 12 ay gibi bekleme sürelerine tabi tutulabilmektedir. Bazı sigorta şirketleri anlaşmaya göre bu süreyi 6 ay gibi bir zamana çekse dahi genel olarak 12 aylık bir süre söz konusudur. Bu nedenle doğum sigortası yaptırmak isteyen anne adaylarının bu süreleri hesaplayarak doğum sigortası yaptırmaları, zaman bakımından yaşanabilecek olumsuz durumların da önüne geçecektir.
Hamileyken Doğum Sigortası Yapılır mı?
Hamilelik süreci ve doğum sigortası birbirini tamamlayan iki süreç olarak tanımlanmaktadır. Yani doğum sigortası olmadan hamilelik sürecine girmek, sigortanın avantajlarından tam olarak faydalanmaya engel olabilir. Bu nedenle doğum sigortasının hamilelik sürecine girmeden önce yapılmasını önerilir. Fakat bazı sigorta şirketleri hamilelik süreci içerisinde olan anne adayları için hamilelik sigortasını mümkün kılmaktadır. Bu sayede hamilelik sigortasını erkenden yaptıramayan anne adayları için sigorta avantajlarından yararlanma fırsatı ortaya çıkar. Her ne kadar hamilelik süreci içerisinde doğum sigortası yaptırmak mümkün olsa da, hamile olan anne adaylarının süreç içerisinde yapılan sigorta poliçesinde yer alan teminatları dikkatli bir biçimde incelemeleri gerekir. Çünkü hamilelik sigortası, sayısız masrafın olduğu hamilelik sürecini ekonomik anlamda en hafif biçimde atlatmayı garanti eder. Hamilelik süreci esnasında doğum sigortası yapılması mümkün olsa da hamilelikten önce sigorta işlemlerini tamamlamak en doğru adım olarak nitelendirilir. Bu nedenle tamamlayıcı veya özel sağlık sigortası poliçelerini başlatmak veya yenilemeyi unutmamak oldukça önemlidir. Özel sağlık sigortası doğumu ne zaman karşılar sorusu da bu yönden anne adaylarının merak ettiği detaylar arasında yer alır. Sigorta anlaşmasına göre şekillenen bu detaylar, genel olarak özel sağlık sigortası yaptırdıktan 12 ay sonra işleme girmektedir.
Hangi Sigorta Doğumu Karşılıyor?
Doğum sigortası, kendine has bir sigorta olmamak ile birlikte “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” veya “Özel Sağlık Sigortası” poliçelerinde ek teminatlar kısmına eklenebilir. Bu nedenle doğum masraflarını sigorta kapsamında karşılamak isteyen anne adaylarının tamamlayıcı ya da özel sağlık sigortalarının bulunması gerekir. Teminat içeriğine göre “Grup Sağlık Sigortası” ile doğum masraflarını karşılamak da mümkündür. İçeriğe eklenen bu teminatlar sayesinde doğum esnasında anne adaylarının olası masraflara karşı kendini ekonomik olarak güvence altına alması hedeflenir.
Doğum Sigortası Fiyatları 2023
Gebelik kararı alan anne adaylarının aklına gelen ilk sorulardan bir tanesi doğum sigortası ne kadar sorusu olmaktadır. Özel veya tamamlayıcı sağlık sigortalarına ek teminatlar kapsamında eklenen doğum sigortaları, içeriğine ve kapsayıcılığına göre değişiklikler gösterebilmektedir. Yani doğum sigortası fiyatı özel veya tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatını arttıran kriterlerden bir tanesi olarak değerlendirilmektedir. Sigorta şirketleri arasında farklılık gösteren bu teminat ücretleri hakkında en net bilgiyi alabilmek için web sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.