Araç ruhsatı, uzun veya kısa yolculuk yaparken mutlaka araçta bulunması gereken belgelerin başında gelmektedir. Trafik kanunları gereğince araç ruhsatının ve ehliyetin taşınma zorunluluğu bulunmaktadır. Ruhsatlar her ne kadar sürücüler tarafından dikkatli bir şekilde muhafaza edilse de bazı kayıp durumları yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise ruhsatsız bir biçimde trafiğe çıkmak yerine yeni ruhsat çıkartmak olası ceza işlemlerinin ve diğer olumsuz durumların önüne geçecektir. Bu nedenle araç ruhsatı kayıp olan durumlar için izlenmesi gereken çeşitli adımlar vardır. Detayları yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. 

Araç Ruhsatı Kaybolursa Ne Yapılır?

Trafikte taşınma zorunluluğu bulunan araç ruhsatı kaybolduğu zamanlarda ilk olarak kimlik, ehliyet vb. belgelerin kaybı sonrası işlemlerine benzer işlemler yapılır. Bu işlemlerden ilki, kaybolan araç ruhsatının artık sizin sorumluluğunuzda olmadığını gerekli birimlere iletmektir. Bu sayede asıl ruhsat sahibi başına gelebilecek çeşitli olumsuz durumlardan kurtulabilir. Bu süreç içerisinde araç ruhsatı kayboldu ve ne yapacağımı bilmiyorum gibi endişelerin bir kenara bırakılıp hızlı bir biçimde hareket edilmesi de oldukça büyük önem arz eder. Kayıp bildirimini en yakın emniyet güçlerine yapmak da ciddi vakit kazandırır. Emniyete bildirim yapıldıktan sonra aslında ruhsatın kötü amaçlar için kullanılmasının önüne geçilmiş olunur. Bu noktadan itibaren endişe duymak yerine daha çözümcül ve hızlı kararlar verilmesi gerekir. Yine hızlı bir biçimde emniyet bildiriminin ardından bir gazete ilanı vermek de hukuki anlamda herhangi bir olumsuz durum yaşamanın önüne geçer. Gazete ilanı, araç ruhsatının çalıntı veya kayıp olduğunu teyit eder ve bu sayede ruhsat ile ilgili kaybedildikten sonra yapılan işlemler üzerindeki sorumluluk kalkar. Tüm bildirimler yapıldıktan sonra geriye kalan, yeni ruhsat başvurusu için izlenmesi gereken adımlardır.

Araç Ruhsatı Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Araç ruhsatının kaybolması durumu, ruhsat sahiplerinin yaşadığı olumsuz durumlardan bir tanesidir. Bu durum ile başa çıkabilmek de oldukça stresli olabilir. Fakat araç ruhsatı kayıp yenileme tahmin edildiği kadar sancılı ve zor bir süreç değildir. Emniyet güçlerine hızlı bir bildirim ve gazetelere verilen kayıp ilanından sonra yenileme süreci için sakin kalmak ve istenen adımları bire bir yerine getirmek pratik bir biçimde yeni ruhsata kavuşmayı sağlar. Bu nedenle yeni ruhsat çıkartma esnasında istenen belgeleri ve bilgileri eksiksiz bir şekilde iletmek oldukça kritik bir rol oynar. 2018 yılı itibariyle yeni ruhsat başvuruları noterler aracılığı ile kolay ve hızlı bir yolla tamamlanabiliyor. Bu sayede eskiden emniyet tarafından yürütülen bu işlemler artık noter yolu ile daha çabuk sonlanmaktadır. Bu süreç içerisinde yapılması gereken, her semtte bulunan noterlerden bir tanesine başvurarak noterlere özel olarak kurulan “Araç Tescil Sistemi” yani “ARTES” olarak adlandırılan sistemden işlemlere devam etmektir. Sistem, tüm vatandaşların araç ruhsatları ile ilgili birçok işlemin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu sistem üzerinden beyan yapıldıktan sonra ilgili noter aracınıza ait kontrolleri tamamlamaktadır. Süreç içerisinde herhangi bir trafik cezasının veya muayene zamanının geçmemiş olması, sürecin daha hızlı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca yeni araçlarda sigorta işlemleri, özellikle zorunlu tutulan sigortaların kontrol edilmesi de oldukça önemli sayılır.

Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Nereye Başvurulmalı?

Araç ruhsatı kaybolduğunda öncelikli olarak ruhsatın artık sahibinin sorumluluğunda olmadığını kanıtlamak gerekir. Bunu yapmak için ise öncelikli olarak emniyet birimlerine kayıp başvurusu yapmak ardından ise gazetelere kayıp ilanı vermek gerekir. Emniyet güçleri kayıp ilanını işleme koyarken gazetelere ilan verilmesi, ruhsatın başka birinin eline geçtiğinde kötü amaçlarla kullanılmasına engel olacaktır. Bu sayede kayıp ilanı sonrasında oluşabilecek olumsuz durumlardan ruhsatın asıl sahibi korunmaktadır. Gazete ilanı vermek bu anlamda oldukça önem teşkil etmektedir. Kayıp durumu yaşandıktan sonra ilan vermeyi gereğinden fazla ertelemek hukuki açıdan yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı ruhsat sahibini zor duruma düşürebilir. Bu nedenle kimlik, ehliyet ve ruhsat gibi önemli içeriklere sahip belgelerin kayıp durumlarında zaman kaybetmeden tüm kayıp başvuru ve ilan süreçlerini tamamlamak gerekir. Kayıp başvuru ve ilan süreçlerini tamamladıktan sonra ise yeni ruhsat başvurusunu da zaman kaybetmeden gerçekleştirmek gerekir. Bu sayede trafiğe bir an önce gönül rahatlığı ile çıkabilirsiniz Başvuru yapılması gereken yerleri sıralamak gerekir ise;

  1. Emniyet
  2. Gazete ilanı
  3. Noter

Bu süreç içerisinde unutulmaması gereken şey araç ruhsatı kayıp durumları hemen hemen herkesin başına gelebilecek oldukça yaygın bir olay olarak görmektir. Bu nedenle panik yapmadan hızlı bir biçimde başvuruları gerçekleştirmek ve süreci yakından takip etmek yeterli olacaktır.

Araç Ruhsatı Kaybolursa Nereden Çıkarılır?

Araç ruhsatı kayıp yenileme işlemleri önceden emniyet birimleri aracılığı ile yapılmaktaydı. Fakat gelen yeni düzenlemeler sonrasında yeni araç ruhsatı her semtte bulunan noterler aracılığı ile yapılmaktadır. Oldukça hızlı ve pratik bir işlem olan araç ruhsatı yenileme işlemleri, en yakın noterlerde bulunan “Araç Tescil Sistemi” ile yapılmaktadır. Bu sistem sayesinde ruhsatı kaybolan aracın tüm bilgilerine erişilerek sorunsuz bir biçimde yeni başvurular kabul edilir. Noter aşamasına gelmeden önce yapılan bildirim ve gazete ilanı süreçleri de ruhsat sahiplerinin, sonrasında olumsuz durumlar yaşamaması adına gerçekleştirilmektedir. Yeni ruhsat için başvuru yapılan noter, öncelikli olarak ruhsatın kayıtlı olduğu araç hakkındaki bilgileri kontrol etmektedir. Ardından araca ait ceza veya muayene süresi durumları kontrol edildikten sonra başvuru işleme konulur. Başvuru yapıldıktan sonra kalan işlemler noter tarafından ilerletilir. Hızlı ve pratik olması yönünden ruhsat sahiplerine zaman kazandırırken noter huzurunda yapılan işlemler ruhsat sahiplerinin güvende hissetmesine ve süreci daha az stresli yaşamasına olanak sağlar. Yeni çıkartılan ruhsatlardan önce yapılan kontrollerde sürecin daha hızlı ilerlemesi adına araç sahiplerinin zorunlu olarak trafik sigortası yaptırması gerekir. Bu nedenle araç sahipleri önceden bir trafik sigortası teklifi alarak sürecin kolay ve pürüzsüz bir biçimde ilerlemesine yardımcı olmuş olurlar.

Ruhsat Çıkarmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kayıp araç ruhsatı için gerekli belgeler hemen hemen herkesin hızlı bir biçimde ulaşabileceği belgeler arasında yer almaktadır. Ruhsat sahipleri açısından sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesi adına bu kolaylık da zaman kazanma açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Yeni ruhsat için gerekli belgeler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;

  • Emniyet birimlerine yapılan kayıp başvurusu tutanağı
  • Motor ve genel muayene tespiti
  • Nüfus cüzdanı veya pasaport
  • Ruhsat işlemlerinde yetkisi bulunan şahsa ait vekaletname
  • Zorunlu trafik sigortası yapıldığına dair belge

Bu şekilde sıralanan belgeler ile yeni ruhsat başvurusu hızlı bir biçimde gerçekleştirilir. Fakat bu süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken farklı kriterler de vardır. Öncelikli olarak ruhsatı kaybeden araç sahibine ait herhangi bir vergi borcu bulunmaması gerekir. Bu bilgi e-devlet üzerinden hızlı bir şekilde ulaşılabilen bilgilerden bir tanesidir. Vergi borcuna ek olarak araç sahibine ait ödenmemiş trafik cezasının da bulunmaması gerekir. Yine e-devlet üzerinden hızlı bir şekilde kontrol edilebilen bu gerekliliklerin ardından istenen belgeler ile birlikte başvuru süreci tamamlanmış olur. Başvuru süreci başında belgelere ek olarak belirli bir miktarda harç ödemesi de noter tarafından talep edilmektedir.

Ruhsat Kaybolursa Ne Kadara Mal Olur? 2023 Ücretleri Nelerdir?

Araç sahipleri zaman zaman, araçta seyahat ederken trafik kuralları çerçevesinde taşınması zorunlu olan ehliyet ve araç ruhsatı belgelerini kaybetme durumları ile karşı karşıya kalabilir. Bu istenmeyen durumlarda ise atılması gereken adımlar emniyete başvurmak, gazeteye ilan vermek ve ilgili noterden yenileme işlemlerini yapmak olarak sıralanmaktadır. Değişen ekonomik şartlar ve yenileme süreçlerinin yıllar içinde farklılık göstermesi de bu açıdan yenileme ücretlerinde değişikliklere yol açabilir. Kayıp araç ruhsatı çıkarma ücreti 2023 yılı itibariyle toplam 1490 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretin 557 TL’si motorlu araç tescil belgesi ücreti kapsamında talep edilir. Motorlu araç tescil belgesi aldıktan sonra ise noterde yapılan araç alım-satım işlemleri için toplam olarak ödenmesi gereken tutar ise 933 TL’dir. İstenen belgeler ve talep edilen ücretlerin ödemesi yapıldıktan sonra geriye sadece yenileme sürecini takip etmek kalır. Araç ruhsatı yenileme ücretleri seneden seneye farklılıklar gösterdiği gibi ruhsatsız araç ile trafiğe çıkma cezaları da seneler içinde değişik miktarlarda olabilir. 2023 yılı için ruhsatsız bir biçimde araç kullanma cezası 436 TL olarak belirlenmiştir.

Ruhsat Olmadan Trafiğe Çıkılabilir mi?

Araç ruhsatı ve sürücü ehliyeti trafiğe çıkan sürücüler için mutlaka taşıma zorunluluğu getirilen belgeler arasında yer alır. Bu nedenle trafiğe çıkarken yanına ehliyetini veya araç ruhsatını almayan sürücülere belirli miktarlarda para cezaları uygulanır. 2023 yılı içerisinde araç ruhsatı olmadan trafiğe çıkan sürücülere verilen ceza 436 TL olarak belirlenmiştir. Ceza dışında sürücüler kayıp araç ruhsatları için emniyete bildirim veya gazeteye ilan vermediği takdirde çok daha ciddi problemler ile karşı karşıya kalabilirler. Bu anlamda emniyete kayıp bildirimi ve gazeteye kayıp ilanı vermeyen kayıp ruhsat sahibi araç sahiplerinin başına hukuksal anlamda kötü sonuçlar gelebilir. Araç ruhsatı kaybolan sürücülerin bir an önce kayıp araç ruhsatı nasıl alınır sürecine dair bilgi edinmesi ve zaman kaybetmeden gereken işlemleri tamamlaması oldukça büyük bir önem arz eder.

Aracınızla ilgili tüm sigorta işlemleri için web sitemiz üzerinden bilgi ve fiyat teklifleri alabilirsiniz. Trafik ve kasko sigortanızı hızlı ve güvenli bir şekilde yaptırabilirsiniz.