Trafik kuralları, trafikte seyreden her sürücünün ve yayaların can güvenliğini tam anlamıyla sağlamak için yazılmıştır. Bu kurallar, trafiğin akışı içerisinde var olan kurallar olduğu gibi, aynı zamanda trafiğe çıkmadan önce de dikkat edilmesi gereken belli başlı maddeleri içerir. Araçların periyodik bakımları ve zorunlu trafik sigortaları gibi sürücülerin özellikle titizlikle yaklaşması gereken konular vardır.

Tüm bu kurallara uymayan sürücüler çeşitli cezalar ile karşı karşıya kalır. Trafikten men edilme cezası da bu cezalardan bir tanesidir. Trafikten men edilen araç, artık trafiğe çıkması yasaklanan araçlardır. Özellikle trafik kuralları ve cezaları ile ilgili problemler yaşayan sürücülerin de en sık merak ettiği konular arasında yer alır.

Trafikten Men Cezası Nedir?

Trafikten men cezası bir sürücünün, trafik kurallarını çiğneyerek veya hiçe sayarak trafikte seyretmesi sonucunda aldığı cezalardan bir tanesidir. Bu ceza, sürücünün belirli bir süre boyunca ilgili araç ile trafiğe çıkmasına izin verilmeyeceğini söyler. Trafikten men cezası almak için bir sürücünün sadece trafik kurallarını çiğnemesi değil, trafiğe çıkmak için çeşitli belgelerinin eksik olması da yeterlidir. Bu nedenle trafiğe çıkmadan önce tüm yeterlilikleri sağlayıp sonrasında trafiğe çıkmak önemlidir.

Trafikten men edilen araç bir süre boyunca trafiğe çıkması yasaklanan araçtır. Bu nedenle aracın sürücüsü, bu ceza ile karşı karşıya kaldığında oldukça zor bir sürece adım atmış olur. Ayrıca, trafik kurallarını hiçe sayarak hareket eden bir sürücünün veya gerekli belgelere sahip olmadan trafiğe çıkan bir sürücünün bu ceza karşısında yapabileceği herhangi bir şey yoktur. Trafikten men cezaları, keskin kurallar ve kriterler çerçevesinde oluşturulur.

Trafikten Men Edilmenin Sebepleri Nelerdir?

Trafikten men cezası, her trafik kuralı ihlali sonrasında verilen cezalardan biri değildir. Trafik ceza sistemine puan sistemi ve para cezası sistemi de dahildir. Bu nedenle sürücüler trafikte yaptığı her hatanın sonucunda men cezası ile karşı karşıya kalmaz. Fakat trafikten men cezası ile karşı karşıya kalınmasına sebep olan birçok ihlal bulunur. Bunlar;

  • Araç üzerinde yapılan teknik değişikliği, 1 ay içerisinde araç tescilini yapan kuruluşa bildirmemek.
  • Tescilli araçları devir veya satın alıp 1 ay içerisinde kendi adlarına tescil belgesi almamak.
  • Servis freni, araç lastikleri, yakını ve uzağı gösteren ışıkları, fren sistemi eksik, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçlarla trafiğe çıkmak.
  • Trafikteki diğer sürücüleri tehlikeye atacak veya görüş açısını zorlayacak detayları olan, duman veya gürültü çıkaran araçlar kullanmak.
  • Alkollü araç kullanmak.
  • Aracın taşıma sınırını aşacak şekilde araca yükleme yapmak.
  • Tehlikeli ve zararlı maddeleri gerekli izin ve tedbirleri almadan taşımak.
  • Özel izin gerektiren eşyaları izin almadan yüklemek, taşımak ve taşıttırmak.
  • Yük nakli yapılan araçlara, azami toplam ağırlıklarının üzerinde yükleme yaptırmak.
  • Tescil edilen araçları, trafik belgesi ve tescil plakası almadan kara yoluna çıkarmak.
  • Zorunlu Trafik Sigortasını yaptırmamak.
  • Resmi olmayan araçların devlet malı araçlarına ait plaka renginde olması.
  • Tescilsiz araçla trafiğe çıkmak.
  • Her araçta bulunması mecburi olan; kapasite ile diğer niteliklerini belirleyen plaka, ışık, renk, şekil, sembol ve yazı gibi işaretleri araçta bulundurmamak.
  • Araç muayenesini yaptırmamış olmak.
  • Belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırlarında ticari amaçlı yolcu taşımak.
  • İşareti bulunmayan ve ilgili belediyeden izin veya ruhsat almadan faaliyet gösteren araçlardan taşımacılık hizmeti almak,

olarak sıralanabilir. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası da aynı şekilde men cezasına karşılık geldiği gibi sürücülerin en sık ceza aldığı sebeplerden biridir.

Trafikten Men Edilen Araç Nasıl Anlaşılır?

Trafikten men edilen araç hakkındaki yazılmış cezayı öğrenmenin birden fazla yolu bulunur. Genellikle araç alım-satım işlemleri esnasında bu sorgulamalar daha çok yapıldığından dolayı noterlerde kolay bir şekilde aracın üstüne yazılmış cezalar öğrenilebilir. Ayrıca bir aracın üstündeki cezaları internet üzerinden veya trafik şubeden de kolay ve hızlı bir şekilde öğrenmek mümkündür.

Trafikten men edilen araç sorgulama için en sık kullanılan yol, internet üzerinden yapılan sorgulama yoludur. Araca ait plaka numarası ile hızlı bir şekilde sorgulama gerçekleştirilirken, araca ait trafikten men cezası veya diğer cezalar da hemen öğrenebilir. Bu sayede aracı satın alan kişi, satın alım sonrasında herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmadan gönül rahatlığıyla trafiğe çıkabilir. Tabii bu noktada aracı bir oto ekspertiz kontrolünden geçirmek de oldukça önemlidir.

Araç Trafikten Men Cezası Ne Kadar?

Trafik kuralları, uyulması zorunlu olan kurallar arasında yer alır. Bu nedenle de trafik kurallarına uymayan sürücülere, önceden belirlenmiş olan kriterlere göre belirli oranda ve miktarda cezalar uygulanır. Trafikten men edilen araç için de bu durum farklı değildir. Fakat direkt olarak bir aracın trafikten men edilmesi sonucunda belirlenmiş bir ücret yoktur. Bu cezaların ücreti, yapılan ihlale göre değişiklik gösterir.

Örneğin bir araç, muayenesi yapılmadan trafiğe çıkması sonucunda trafikten men cezası alır. Buna ek olarak ise muayenesiz trafiğe çıktığı için bir para cezası söz konusu olur. Bu ceza 2023 yılı itibarıyla 951 TL olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde Trafik Sigortası olmadan trafiğe çıkan bir sürücünün de aracı trafikten men edilir. Fakat bu sefer para cezası 436 TL olarak belirlenmiştir. Yani trafikten men cezasına sebep olan ihlalin parasal karşılığı ne ise sürücü tarafından o miktar ödenir. Ayrıca aracın trafikten men edildiği günlerde kaldığı otopark ücretini de yine sürücü öder.

Trafikten Men Kaç Gün?

Trafikte men cezası alan sürücülerin en çok merak ettiği konular arasında trafikten men edilen araç ne olur ve trafikten men kaç gün sürer konuları gelir. Öncelikli olarak trafikten men edilen araca kolluk kuvvetleri tarafından el konulur ve araç belirlenen otoparklardan birine çekilir. Bu işlem trafikten men edilen araç için uygulanan işlemdir.

Sürücünün aracını geri alabilmesi için men edilme sebebini ortadan kaldırması ve yazılan cezaların ödemesini yapması gerekir. Örneğin trafik sigortası yaptırmadan yakalanan ve aracına men cezası uygulanan bir sürücünün aracını geri alabilmesi için zorunlu trafik sigortasını yaptırması ve ardından ceza tutarını ödemesi gerekir. Yani men edilen araç için net bir tarih belirtilmese de, aracın tekrardan trafiğe çıkmaya uygun hale getirilmesine kadar geçen süre, trafikten men cezasının süresi olarak söylenebilir.

Trafikten Men Edilen Araç Nasıl Geri Alınır?

Trafikten men edilen araç için nasıl geri alınacağı ile ilgili sürücüler tarafından birçok soru sorulur. Bu sorunun cevabı kısaca aracın trafikten men cezası yeme sebebinin ortadan kaldırılması ve belirlenen cezaların ödenmesi olarak açıklanabilir. Bunun sebebi ise, trafikten men edilen bir aracın güvenlik açısından risk oluşturuyor olmasıdır. Özellikle bu riskin ortadan kaldırılması sonucunda sürücülerin artık trafikten men cezası nasıl kaldırılır sorularını düşünmesine gerek kalmaz.

Trafikten men edilen araç nasıl geri alınır konusu da cezanın kaldırılması sonrasında merak edilen konulardan birisidir. Kolluk kuvvetleri tarafından ilgili otoparklara çekilen araçları geri almak için aracı trafiğe hazır ve güvenli hale getirmek, ardından ise Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gerekli başvuruları yapmak gerekir. Sürecin tamamlanmasının ardından sürücüler araçlarını tekrardan sürmeye devam eder.

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Trafikten men edilen araç sürücülerinin en sık yaptığı ihlaller arasında Zorunlu Trafik Sigortası ihlali gelir. Zorunlu olarak tutulan bu trafik sigortası, sürücüler için oldukça kritik ve avantajlı bir sigorta çeşididir.

Zorunlu Trafik Sigortası, olası bir kaza anında karşı tarafı güvence altına alan bir sigorta çeşididir. Bu nedenle sürücülerin maddi anlamda kendini garantiye alması için mutlaka bu sigortayı yaptırmaları gerekir. Bu, ihmal edilmemesi gereken ve ihmal durumlarında cezai işlemlere sebep olan bir kuraldır. Özellikle uzun yola çıkacak sürücülerin trafik sigortasına ve ruhsat, ehliyet gibi belgelere dikkat etmesi gerekir. Kayıp araç ruhsatı veya sigorta gibi eksikler ile trafiğe çıkmak, her zaman risk oluşturur.