Trafikte Geçiş Üstünlüğü Sıralaması Nasıldır?
Trafikte geçiş üstünlüğü sıralaması nedir, nasıl kullanılır gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Geçiş üstünlüğüne sahip araçların sıralaması son yıllarda en fazla araştırılan konuların başında gelir. Trafiğe çıkan kişilerin önemli bir bölümü geçiş üstünlüğü konusunda fazla bilgi sahibi değil. Araçların geçiş üstünlüğü son dönemde değişti.
Ehliyet alırken, kursların öğrettiği konulardan biri de geçiş üstünlüğüdür. Trafikte geçiş üstünlüğü trafiğin problem olmadan sıkıntısız bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. Fakat bunun için sürücülerin konuya hâkim olup, kuralları trafikte uygulayabilmesi gerekir. Trafik kurallarına uyarak hem malınızı hem canınızı ve trafiktekileri koruyabilirsiniz.
Trafikte Geçiş Üstünlüğü Nedir?
Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar sıralaması bilinmesi gereken ve göz ardı edilmemesi gereken önemli bir konudur. Yeni ehliyet alan stajyer ehliyet sahibi olanların da kesinlikle dikkat etmesi gereken önemli konulardandır. Görev esnası boyunca otomobillerin can ve mal kaybını engellemek için trafikte belirli durumlarda verilen geçiş üstünlüğüne, trafikte geçiş üstünlüğü denilir.
Trafikte geçiş üstünlüğü, her araca verilmemektedir. Geçiş üstünlüğü, görev nedeni ile trafik kısıtlamalarına bağlı olmadan hareket edebilmeyi ifade eder. Acil ve ağır yaralı kişileri taşıyan ilk yardım araçları, itfaiye araçları, cankurtaran, suçlu takibindeki güvenlik güçleri, yaşanan bir olaya müdahale etmek amacıyla olay yerine intikal etmesi gereken kolluk güçlerinin araçları geçiş üstünlüğüne sahiptir. Bu üstünlük sadece söz konusu olağanüstü durumlar için geçerlidir. Standart devriye gezen ve asayiş problemi olmayan bir polis aracı geçiş standartlarına uymaz. Bunun yanı sıra geçiş üstünlüğü olan otomobil trafik kurallarından bağımsız olsa da diğer kişilerin yaşamını tehlikeye atacak davranışlardan uzak durması gerekmektedir.
Geçiş Üstünlüğü Nasıl Kullanılır?
Eğer sizler de geçiş üstünlüğü olan araçlardan biriyle karşılaştıysanız geçiş üstünlüğünü kullandırmanız gerekir. Trafikte geçiş üstünlüğü olan otomobilin kolayca geçebileceği şekilde yer açılmalıdır. Çok şeritli alanlarda geçiş üstünlüğü verilmesi gerekiyorsa, sağ şeridi kullanılır. Sürücüler genel olarak bu kısımda sağ şeridi tercih eder. Sol şeride sinyal vererek geçin ve aracın sağ tarafa geçmesine izin verin. Şeritte boşluk yoksa sola yaklaşın ve alan açın. Trafikte geçiş üstünlüğü verirken, karşı şeride geçmeyin. Bu durumda vermeye çalıştığınız yolda kazaların olmasına neden olabilirsiniz.
Geçiş üstünlüğü sadece bahsettiğimiz araçların sürücülerine tanınan haktır. Şahsi aracıyla seyahat eden sürücülerin geçiş üstünlüğünden faydalanma hakkı yoktur. Aynı zamanda geçiş üstünlüğü ayrıcalıklı olarak tanımlanabilecek araçların sadece acil durumlara müdahale etmeye gittiği anlar için geçerlidir.
Trafikte Geçiş Üstünlüğü Sıralaması Nasıldır?
Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip araçlar sıralaması bulunmaktadır. Ancak bu durum her araç için geçerli değildir. Bu çerçeveyi trafikte karayolları genel müdürlüğü belirlemektedir.
Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçları şu şekilde sıralayabiliriz:
Acil hasta ve yaralı taşıyan araçların geçiş üstünlüğü vardır (Ambulans ve özel araçlar gibi). Organ ya da doku taşıyan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Yangına müdahale etmeye giden itfaiye araçların geçiş üstünlüğü vardır. Suçları takip eden güvenlik araçların veya olay yerine giden otomobillerin geçiş üstünlüğü vardır (Zabıta ve polis gibi araçlar). Yol yapımıyla ilgili çalışan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır (Kar veya buz mücadelesi için çalışan araçlar). Acil afet durumunda çalışan otomobillerin geçiş üstünlüğü vardır. Koruma alan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip araçlar sıralaması bulunur. Bu sıralama ise aşağıdaki gibidir:
- Acil hastaların ve yaralı bireylerin taşınması, bu durumlara müdahale edilebilmesi için gerekli olan acil yardım araçları, özel amaçlı taşıtlar ve ambulanslar,
- Doku ve organ nakli taşıyan araçlar,
- İtfaiye gibi müdahale ekipleri,
- Suçlu ve sanıkları takip eden olan güvenlik güçleri ya da zabıta araçları,
- Yaşanan trafik kazası bölgesine giden polis ve hizmet araçları,
- Kar ve buzla mücadele etmek için yolların düzgün şekilde işlemesi amacıyla çalışan ve göreve giden özel hizmet araçları,
- Afet ve acil durumlara müdahale etmeye giden araçlar,
- Koruma araçları ve korunan bireylerin bulunduğu araçlar.
Dört Yolda Geçiş Hakkı Kimin?
Geçiş yolundan ya da bölünmüş yoldan gelen otomobillerin geçiş üstünlüğü bulunur. Dönecek olan otomobil düz giden araçlara izin vermelidir. Düz giden otomobiller kavşaktan dönecek araçlara öncelik tanır. Bir mülkten çıkan araç, ana yoldaki sürücülere yol vermek zorundadır.
Trafikte Geçiş Üstünlüğü Neye Göre Belirlenir?
Trafikte araçların geçiş üstünlüğü sıralaması kişilerin dikkate alması gereken önemli bir başlıktır. Can ve mal kaybını engellemek için konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Elbette her araca geçiş üstünlüğü hak tanınmamıştır. Yalnızca karayolları genel müdürlüğünün kurallarına göre belirlenen araçlara, hız ve kolaylık sağlamak adına bu hak tanınmıştır. Aynı zamanda bu otomobillerinde dikkat etmesi gereken birtakım hususlar da vardır. Diğer sürücülerin can ve mal güvenliğini riske atmadan, kendilerini belli ederek yol istemeleri gerekir. Zorunlu olmadığı müddetçe geçiş üstünlüklerini kullanmak yasaktır. Dolayısıyla keyfi olarak trafikte geçiş üstünlüğü kullanılamaz.
Kavşaklarda Geçiş Üstünlüğü Sıralaması Nasıldır?
Çoğunlukla sürücüler arasında trafikte kavşaklarda geçiş üstünlüğü sıralaması karıştırılan konulardan biridir. Kavşağa doğru seyir halinde olan otomobillerin hızlı hareketlerden uzak durması gerekir. Kavşaklarda ki yoğunluk nedeniyle trafik kurallarına daha çok önem verilmesi gerekir. Özellikle trafik levhalarına ve trafik lambalarına çok dikkat etmelidir. Kavşaklarda daha önce belirttiğimiz araçların ve tramvayların geçiş üstünlüğü vardır. Bölünmüş yoldan ya da geçiş yolundan gelen otomobillerin geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer otomobillere karşı üstünlüğü vardır. Her daim motorsuz araçlar, motorlu olanlara yol hakkı vermesi gerekir.
Tali yoldan çıkan otomobillerin, geçiş üstünlüğü bulunur. Dönel kavşağa gelen kişiler, kavşak içindeki otomobillere geçiş hakkı vermelidir. Herhangi bir mülkten çıkan araç sahipleri karayolundan gelen araçlara geçiş hakkı vermesi gerekir. Aksi bir işaret verilmedikçe, tüm kavşaklarda rayda hareket eden araçların geçiş hakkı üstünlüğü sıralaması vardır.
Kavşağa doğru gelen araçlar, çevresini kontrol etmeli, hızlı hareketlerde bulunmamalıdır. Kavşaklar, trafik durumuna göre çok fazla hareketli olan yerlerdir. Bu yüzden trafik kurallarına bu kısımlarda daha çok dikkat edilmesi gerekir. Kavşaklarda geçiş hakkı trafik akışının güvenli şekilde ilerlemesini sağlar. Buna kavşaklarda ilk geçiş hakkı denir. İlk olarak en önemli noktalardan biri kavşağa giren her sürücü hızını düşürmek zorundadır. Onun dışında kavşaklarda geçiş üstünlüğü sıralaması aşağıdaki gibidir;
- Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara,
- Güzergâhında ilerleyen tramvaylara,
- Tramvay hattında yer alan diğer araçlara,
- Bölünmüş yola çıkıyorsanız gelenlere,
- Döner kavşakta seyir halinde olan araçlara,
- Büyük iş makinesi kullanıyorsanız diğer motorlu araçlara,
- Eğer sol taraftan geliyor iseniz sağ taraftan gelen otomobile yol vermelisiniz.
Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Bir Araçla Karşılaşıldığında Ne Yapılmalı?
Trafikte geçiş üstünlüğü olan bir otomobille karşılaştığınız zaman akışı bozmadan yol vermelisiniz. Bu durumda çok şeritli yollarda, acil durum aracının takip ettiği uzaklaşmalısınız. Bu kısımda karşı şeride geçmemeye özen göstermelisiniz. Araç takip mesafesine uymalısınız.