Trafik sigortası, trafikteki sürücülerin olası bir kaza durumunda karşı tarafın masraflarını daha kolay bir biçimde ödeyebilmesi için yaptırılan bir sigorta türüdür. Birçok farklı sürücünün yer aldığı yollarda, kimi zaman dikkat eksikliğinden kimi zaman ise kurallara uymayan sürücülerden dolayı istenmeyen kazalar sık sık yaşanır. Bu istenmeye kazalar sonucunda ise araçların değerlerine göre çeşitli miktarlarda masraflar oluşur. Tam bu noktada trafik sigortası devreye girer. Trafik sigortası sayesinde sürücüler, kaza sonucu ortaya çıkan masrafların yükünden belirli bir miktar da olsa kurtulur. Bu nedenlerden dolayı oldukça önemli olan trafik sigortası yaptırmak zorunlu tutulmuştur. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası belli bir miktar para cezası olarak belirlenir.
Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Nedir?
Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası direkt ve dolaylı yoldan alınan cezalar olarak iki gruba ayrılabilir. Direkt olarak alacağı cezalar arasında para cezası ve aracın trafikten men cezası söz konusu olur. Özellikle sürücülerin trafik sigortasının başlangıç ve bitiş tarihlerine titizlikle yaklaşması, bu cezaların olumsuz sonuçlarından kaçınmasına olanak sağlar.
Trafik sigortası yaptırmayan sürücülerin direkt olarak alacağı cezalar dışında dolaylı yoldan da alacağı cezalar bulunur. Bu cezalar da trafik sigortası konusunda sürücülerin daha dikkatli hareket etmeleri için düzenlenir. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası dolaylı yoldan 2 farklı şekilde olabilir.
- Araç muayenesinin yapılmaması: Trafik sigortasına sahip olmayan araçlar, araç muayenelerine giremezler. Bu da dolaylı olarak sürücülerin muayenesi olmayan araca sahip olmasına, yani ceza miktarının artmasına yol açar.
- Otopark Ücreti: Trafik sigortası yaptırmayan sürücünün aracı tespit edildikten sonra araç, anlaşmalı olarak belirlenen bir otoparka götürülür. Aracın otoparkta kaldığı süreye göre oluşan otopark ücretinin ödenmesi sorumluluğu da yine sürücüye aittir. Bu nedenle sürücünün toplam olarak ödeyeceği ceza miktarı artar.
Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Ne Kadar?
Trafik sigortası, trafiğe çıkan sürücülerin mecburen yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Zorunlu olmasının başlıca sebebi; trafikteki sürücüleri, istenmeyen kazalardan sonra oluşabilecek yüksek masraflardan korumaktır. Bu nedenle trafik sigortası herkes için oldukça önemli ve titizlikle yaklaşılması gereken konulardan bir tanesidir. Trafikte seyreden bir aracın sürücüsünün trafik sigortası yaptırmadığı tespit edildiğinde ise sürücüye çeşitli cezai yaptırımlar uygulanır. Bu cezai yaptırımlar ise para cezası ve trafikten men cezası gibi ciddi cezalardan oluşur.
Trafik sigortası yaptırmamanın cezası 2023 yılı itibarıyla 436 TL gibi bir ücrete tabidir. Buna ek olarak ise söz konusu araç trafikten men edilir. Oldukça ciddi bir biçimde yaklaşım gösterilen bu konuda herhangi bir uyarı ile cezayı geçiştirme söz konusu değildir. Trafik sigortası olmayan bir aracın tespiti sonucunda direkt olarak cezai yaptırımlar uygulanır ve bu cezai yaptırımların geri dönüşü yoktur.
Trafik Sigortası Ne Kadar Gecikebilir?
Trafik sigortası, poliçede yer alan teminatlar ve ek teminatlar doğrultusunda sürücüleri, olası kaza durumlarında oluşabilecek maddi yükümlülüklerden korur. Bu sebeple trafik sigortasının doğru bir şekilde ve doğru zamanda yapılmasına tüm sürücülerin önem vermesi gerekir. Yaptırılması zorunlu olarak tutulan trafik sigortasının yaptırılmadığı durumlarda ise sürücülere belli başlı cezalar uygulanır.
Zorunlu trafik sigortası konusunda araç sahiplerinin sık sık merak ettiği sorular arasında trafik sigortası 1 gün gecikirse ne olur sorusu yer alır. Bu soru, özellikle trafik sigortasının yenilenme tarihini kaçıran araç sahiplerinin sıkça merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Yeni satın alınan araçlar haricinde trafik sigortasının gecikme durumunda cezai işlemler direkt olarak uygulanır. Yeni satın alınan araçlar için ise araç sahiplerine trafik sigortası yaptırması için 15 günlük bir süre tanınır. Bu sebeple araç sahibi olan kişilerin trafik sigortasını hiçbir şekilde vakit kaybetmeden yaptırması gerekir.
15 Gün İçinde Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?
Araç sahiplerine zorunlu olarak tutulan trafik sigortasının yaptırılmadığı durumlarda çeşitli cezai işlemler uygulanır. Yeni araç sahipleri için 15 gün içinde trafik sigortası yaptırılması zorunlu tutulmuştur. Aracı satın aldıktan sonra 15 gün içinde zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan sürücülere belirlenen para cezası ve aracı trafikten men etme cezası uygulanır. Trafikten men edilen araç ise anlaşmalı otoparklardan bir tanesine çekilir.
1 Yıl Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?
Araç sahiplerinin sık sık sorduğu sorulardan bir tanesi de trafik sigortası 1 yıl gecikirse ne olur sorusudur. Zorunlu olarak tutulan trafik sigortasının poliçe yenileme tarihi geciktirildiği takdirde belirlenen oran tutarında trafik sigortası gecikme faizi uygulanır. Trafik sigortasının poliçe yenileme tarihi 1 gün geciktirildiği takdirde bu oran %5 olarak belirlenmiştir. Daha sonrasında ise poliçe yenileme tarihi üzerinden geçen her 30 gün için cezaya %5 oranında faiz uygulanmaya devam edilir. Bu nedenle araç sahiplerinin trafik sigortasının poliçe yenileme sürelerini dikkatle takip etmesi gerekir.
Trafik Sigortası Olmayan Araç Yakalanırsa Ne Olur?
Trafik sigortası belirli kurallar dahilinde zorunlu olarak yaptırılması gereken sigorta türlerinden biridir. Bu nedenle trafik sigortası yaptırmayan sürücülerin tespit edilmesi halinde belirlenen cezalar baz alınarak işlem uygulanır. Tespit edilme durumları trafikte farklılık gösterebilir. Bir çevirme esnasında trafik sigortasının olmadığı tespit edilen aracın sahibine para cezası uygulanır. Araç ise bir çekici yardımıyla anlaşmalı otoparklara çekilir ve tüm bu masraflar araç sahibine yüklenir.
Trafik sigortası olmadan bir kazaya karışılması durumunda ise bu cezalar ve ek olarak olası masraflar çok daha fazla miktarlara ulaşır. Karşı tarafın hasarını karşılamak için destek olan trafik sigortası olmadığı takdirde, araç sahibinin hem ceza ödemesi hem de karşı tarafın oluşan masraflarını da karşılaması gerekir.
Sigortasız Araç Hemen Bağlanır Mı?
Belirlenen yasalar gereği trafik sigortasına sahip olmayan araç sahibine belirlenen miktarda para cezası uygulanır. Ardından trafik polisleri aracın çekilmesi için çekici çağırır ve söz konusu aracı anlaşmalı otoparka çeker. Bu işlem, aracın bağlanması olarak tanımlanır. Fakat araç sahibi araç bağlanmadan önce trafik polisi ile konuşarak hızlı bir şekilde araca trafik sigortası yaptırabilir ve aracı bağlanmaktan kurtarabilir.
Sigortasız Araç Muayene Olur Mu?
Trafik sigortasına sahip olmayan araçlar ve araç sahipleri belirli cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalır. Bu cezai yaptırımlar direkt veya dolaylı olarak araç sahibinin karşısına çıkabilir. Örneğin kurallar gereği trafik sigortasına sahip olmayan bir aracın düzenli olarak yapılması zorunlu tutulan araç muayenesine de girmesi mümkün değildir. Bu nedenle aynı trafik sigortası gibi yaptırılması zorunlu tutulan araç muayenesi de yapılamamış olur.
Hem trafik sigortası olmayan hem de aracı muayeneye girmemiş olan sürücüleri iki farklı cezai işlem bekler. İlk cezai işlemin sebebi trafik sigortası yaptırılmamasıdır. İkinci cezanın nedeni ise aracın muayeneye girmemesidir. Bu nedenle trafik sigortası yaptırmayan araç sahiplerinin ceza yükü de katlanmış olur.
Zorunlu Trafik Sigortası Yenilenmezse Ne Olur?
Yaptırılması zorunlu olan trafik sigortasının zamanında yenilenmesi de aynı şekilde zorunlu tutulan uygulamalardandır. Yenilenme tarihi 1 gün bile geciktiği zaman belirlenen oranlarda ceza uygulanır. Her 30 günde artacak şekilde bu oran %5 olarak belirlenmiştir. Yani poliçesini yenilemeyi 1 gün geciktiren araç sahibi %5 oranında ek prim, 30 gün geciktiren araç sahibi %10 oranında ek prim, 60 gün geciktiren araç sahibi ise %15 oranında ek prim ödemekle yükümlü olur. Bu oran azami olarak %50 artışa kadar çıkabilir.
Trafik sigortası konusunda merak edilen bir diğer konu ise kullanılmayan araca trafik sigortası konusudur. Trafik sicilinde aktif olarak görülen her araç için, (ister garajda ister evin önünde dursun) trafik sigortası yapılma zorunluluğu bulunur. Fakat trafikten çekilen veya hurdaya ayrılan araçların trafik sigortası yaptırması zorunlu değildir ve herhangi bir cezai işlem uygulaması söz konusu olmaz.