Karayolları Trafik Yönetmeliği ile 2016 yılı itibariyle kullanılmaya başlanan stajyer ehliyet sürücü adaylarının kullandığı belgeler arasında yer alır. Sürücü olmak isteyen kişiler, sürücü kurslarına giderek söz konusu yazılı ve direksiyon sınavlarından başarılı bir biçimde geçmesi sonucunda stajyer ehliyetine sahip olmaya hak kazanır. Stajyer sürücü veya aday sürücü olarak adlandırılan bu sürücüler, stajyer ehliyeti ile trafiğe çıkabilir.

Stajyer Ehliyet Nedir?

Sürücü ehliyeti almak isteyen bireylerin son zamanlarda sık sık merak ettiği konulardan birisi stajyer ehliyet nedir konusudur. Sürücü kurslarında eğitim alan adayların, başarılı bir biçimde bu eğitimi tamamlamaları sonucunda verilen belgeye stajyer ehliyeti adı verilir. Stajyer ehliyetini alan sürücüler, stajyer sürücü olarak değerlendirilir. Stajyer sürücüler, aynı zamanda aday sürücü olarak da tanımlanır. Stajyer ehliyeti, 2 yıllık bir süre boyunca geçerli olur. Bu süre zarfında stajyer ehliyete sahip olan sürücülerin belirli kurallar çerçevesinde hareket etmeleri gerekir.

Stajyer Ehliyetin Diğer Ehliyetlerden Farkı Nedir?

Ehliyet sınıfı farketmeksizin ilk defa ehliyet alan sürücülerin hepsine stajyer ehliyet verilir. Bu ehliyetler ile normal ehliyetler arasında birtakım farklar bulunur. Örneğin stajyer ehliyete sahip bir sürücünün 0.20 promil ile trafiğe çıkması sonucunda ceza puanına bakılmaksızın ehliyeti iptal edilir. Standart ehliyetlerde bu sınır 0.50 promil olarak belirlenmiştir. 

Bir diğer fark ise stajyer ehliyetine sahip bir sürücünün ceza puan sınırı 2 yıl süreyle 75 puanken, normal ehliyete sahip sürücünün ceza puanı 1 yıl süreyle 100 puandır. Ayrıca ceza puanına ulaşan normal ehliyetli sürücünün ehliyetine 2 ay süreyle el konulurken, stajyer ehliyet sürücüsünün ehliyeti iptal edilir.

Stajyer Sürücü Belgesinde “Stajyer” İbaresi Var Mı?

Stajyer ehliyetine hak kazanan, yani sürücü kursundaki dersleri başarı ile tamamlayan sürücülerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de stajyer ehliyetlerinde “stajyer” olarak yer alan bir ibarenin olup olmadığı konusudur. Stajyer ehliyetlerde ayrıca “stajyer” olarak bir ibare bulunmaz. Bir sürücünün stajyer ehliyete sahip olup olmadığı, sadece emniyet sistemindeki kayıtlarda ve e-devlet sistemi üzerinde gözükür. Ek olarak sürücü belgesinde yazan tarih 2 seneyi aşmadıysa yine sürücünün stajyer sürücü veya aday sürücü olduğu belirlenmiş olur.

Stajyer Ehliyet Kuralları Nelerdir?

Stajyer ehliyet kuralları, normal ehliyet kurallarından çok farklı olarak değerlendirilmemekle birlikte bazı noktalarda çeşitlilik gösterir. Bu çeşitliliklerden bir tanesi ehliyet ceza puanıdır. Normal ehliyete sahip sürücülerin 100 ceza puanı hakkı bulunur. Fakat stajyer ehliyete sahip sürücülerin 75 ceza puanı hakkı vardır. Bu ceza puanlarını 2 sene boyunca doldurmaması da bu noktada önemlidir. Aksi halde stajyer ehliyet iptal edilir. Ayrıca stajyer ehliyete sahip sürücüler 0.20 promil ve fazlası ile trafiğe çıktığında, stajyer ehliyetleri direkt olarak iptal edilir.

Stajyer Ehliyet Uzun Yola Çıkabilir Mi?

Stajyer ehliyete sahip olan sürücülerin normal ehliyete sahip olan sürücülerden trafiğe çıkma hakkı olarak herhangi bir farkı bulunmaz. Stajyer ehliyete sahip bir aday sürücü aynı normal ehliyete sahip bir sürücü gibi aracıyla uzun yola herhangi bir sıkıntı yaşamadan çıkabilir. Bu konuda aday sürücülere bir kısıtlama söz konusu değildir. Özellikle uzun yola ve trafiğe çıkan tüm sürücülerin trafik sigortası yaptırması da oldukça önemlidir. Trafik sigortası yaptırmama çeşitli cezai işlemlerin uygulanmasına yol açar.

Stajyer Ehliyet Şehir Dışına Çıkabilir Mi?

Stajyer ehliyete sahip olan sürücülerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de şehir dışına çıkma hakkına sahip olup olmadığı konusudur. Özellikle şehir girişlerinde yapılan çevirmelerde, stajyer ehliyete sahip olan sürücüler tedirgin olur. Fakat şehirlerarası yolculuk yaparken stajyer ehliyete sahip bir sürücünün çevirmelerde bu nedenden dolayı herhangi bir sıkıntı yaşaması mümkün değildir. Stajyer ehliyete sahip aday sürücüler, araçları ile birlikte gönül rahatlığıyla şehir dışına çıkabilir.

Stajyer Ehliyet Alkol Sınırı Nedir?

Trafiğe alkollü bir biçimde çıkan sürücülere oldukça ciddi cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Özellikle stajyer ehliyete sahip sürücülerin alkollü bir biçimde trafikte seyrettiği tespit edildiğinde normal sürücülere göre cezası daha ağır olur. Stajyer ehliyet alkol sınırı 0.20 promil olarak belirlenmiştir. Bu seviyede veya daha üstünde bir promilde seyreden aday sürücünün stajyer ehliyeti uyarısız bir biçimde iptal edilir. Trafik kuralları çerçevesinde oldukça önem verilen bu konuya, stajyer sürücülerin ekstra olarak dikkat etmesi gerekir.

Stajyer Ehliyet Kiralık Araç Kullanabilir Mi?

Stajyer ehliyete sahip bir sürücünün kiralık araç kullanmasında herhangi bir engel bulunmaz. Fakat bazı kiralık araç şirketlerinin sürücülerden istediği gereklilikler arasında bu kriter de bulunur. Örneğin A firması en az 2 yıllık bir ehliyet isterken, B firması ise 1 yıllık bir ehliyet isteyebilir. Bu durumda stajyer ehliyete sahip bir sürücü A firmasından araç kiralayamaz iken B firmasından aracını kiralayabilir. Firmanın gerekliliklerini yerine getiren stajyer sürücüler, kiralık araçları ile çevirmelerde herhangi bir sorun yaşamaz.

Stajyer Ehliyet Tek Başına Araç Kullanabilir Mi?

Stajyer ehliyet kuralları çerçevesinde, stajyer sürücünün tek başına araç kullanmasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Yani sürücü kursunu başarı ile tamamlamış bir sürücünün ilk 2 sene dahil trafiğe tek başına çıkma hakkı bulunur. Fakat her zaman acemi sürücülerin yanında tecrübeli bir sürücü bulunması, hem daha hızlı öğrenmesi hem de daha önceden karşılaşmadığı durumlarda uygulaması gereken adımları uygulayabilmesi konularında avantaj sağlar.

Stajyer Ehliyet Ceza Yerse Ne Olur?

Stajyer ehliyete sahip bir sürücünün ceza yemesi ile normal ehliyete sahip bir sürücünün ceza yemesi arasında bir fark yoktur. Bu noktada tek fark stajyer ehliyet puanı normal ehliyet puanına göre daha düşüktür. Her iki ehliyete sahip sürücünün de ceza yediği durumlarda hanesine ceza çeşidine göre bir ceza puanı eklenir. Stajyer ehliyette bu puan 75, normal ehliyette ise 100 olarak belirlenmiştir.

Stajyer Ehliyet Neler Yapamaz?

Normal ehliyete sahip bir sürücünün yapıp da stajyer ehliyete sahip bir sürücünün yapamadığı bir şey yoktur. Stajyer ehliyete sahip bir kişi de trafik kurallarına uyduğu sürece istediği kadar ve istediği şekilde trafikte seyredebilir. Herhangi bir şekilde uzun yol kısıtlaması veya yanında tecrübeli bir sürücünün olması gibi şartlar bulunmaz.

Stajyer Ehliyetin Süresi Ne Kadar Olur?

Stajyer ehliyet süresi, ehliyete hak kazanmış yeni sürücüler tarafından oldukça sık merak edilen konulardan bir tanesidir. Bu süre 2 yıl olarak belirlenmiştir. Ehliyetini ilk defa alan veya yeniden ehliyet alan sürücülerin ilk 2 yıl boyunca stajyer ehliyet ile trafikte seyretmesi gerekir. Bu süre boyunca sürücüler, aday sürücü olarak tanımlanır ve bu kurallara göre hareket etmeleri beklenir.

Stajyer Ehliyet 2 Yıl Sonra Ne Olacak?

Stajyer ehliyeti alan bir sürücünün, stajyer ehliyet süresi 2 yıl sonra dolar. Stajyer, yani aday sürücü, bu süre zarfından sonra otomatik bir biçimde normal sürücü statüsüne geçmiş olur. Bunun için ekstra olarak bir başvuru gerekmez.

Stajyer Ehliyet Süresi Bitince Ehliyeti Değiştirmek Gerekli Mi?

Stajyer ehliyet kaç yıl ve stajyer ehliyet süresi sonunda değiştirmek gerekli mi soruları sürücüler tarafından sıkça sorulur. Bu noktada, stajyer ehliyetinin süresi dolduğunda, sürücünün herhangi bir biçimde bir başvuru yapması veya mevcut ehliyetini değiştirmesine gerek yoktur. Hali hazırda elektronik sistemler üzerinde belirtilen “stajyer” ibaresi, 2 yıllık sürecin sonunda ortadan kalkar.

Stajyer Ehliyet Yaş Sınırı Kaç?

Ehliyet sınıf çeşitlerine göre stajyer ehliyet için belirlenen çeşitli yaş sınırları bulunur. Bunlar;

  • A sınıfı ehliyetler için 20 yaş ve üzeri olmak,
  • A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıflarındaki ehliyetler için 18 yaş ve üzeri olmak,
  • C, CE, D1 ve D1E sınıflarındaki ehliyetler için 21 yaş ve üzeri olmak,
  • M, A1 ve B1 sınıflarındaki ehliyetler için 16 yaş ve üzeri olmak,
  • D ve DE sınıflarındaki ehliyetler için 24 yaş ve üzeri olmak,

olarak belirlenmiştir.

Stajyer Ehliyet Ceza Puanları Nelerdir?

Stajyer ehliyete sahip bir sürücünün ceza puanı, normal ehliyete sahip bir sürücünün ceza puanından daha düşük olarak belirlenmiştir. Bir aday sürücü, 2 senelik süre boyunca 75 ceza puanı hakkına sahiptir. Yani stajyer ehliyet ceza puanı 75’tir. Normal bir sürücünün ise 100 puanı bulunur. Stajyer sürücü, ceza puanını doldurduğunda ehliyeti iptal edilirken, normal sürücünün ise ehliyetine 2 aylığına el konulur. Stajyer ehliyet ceza puanlarına örnek olarak;

  • Yönetmeliğe aykırı plaka takmak, sahte plaka takmak ve plakasız trafiğe çıkmak. (20 puan)
  • Takip mesafesine uymamak. (20 puan)
  • Alkollü araç kullanırken ilk kez ve ikinci kez yakalanmak. (20 puan)
  • Araç üstündeki her türlü ekipmanın çalışmaması. (20 puan)
  • Yasak alanda sollama yapmak. (20 puan)
  • Kavşaklarda yavaşlamama ve kavşak kurallarına uymamak. (20 puan)
  • Hatalı sollama yapmak, şerit hız durumuna uymamak, sol şeridi gereksiz ihlal. (20 puan)
  • Uzak ışıkları ve sis lambalarını gereksiz yere uzun yakmak. (15 puan)
  • Emniyet kemeri cezası. (15 puan)
  • Hız sınırını %10-30 aşmak. (15 puan)
  • Hız sınırını %50 aşmak. (15 puan)
  • Sürüş esnasında cep telefonu kullanmak. (10 puan)
  • Araç muayene süresi geçmiş araçla trafikte seyir etmek. (10 puan)
  • Araçlarda bulunması zorunlu ekipmanları bulundurmamak. (10 puan)
  • Seyir halinde araçtan çöp atmak. (10 puan)
  • Yüksek sesle müzik dinlemek. (10 puan)
  • Taşıma sınırının üzerinde yolcu taşımak. (10 puan
  • Hız sınırını aşmak. (10 puan)
  • Trafik belgesi, trafik tescil belgesi ve plaka olmadan trafiğe çıkmak. (10 puan)

Ayrıca kayıp araç ruhsatı sonucunda ruhsatsız trafiğe çıkmak da bu örneklere eklenebilir. Onun cezası da yine 10 puandır.