Araç takip mesafesi nedir, takip mesafesi nasıl ayarlanır gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de trafik kazaları sık sık yaşanmakta ve bu kazalarının bir kısmı maddi hasarlı olurken bazıları daha ciddi kayıplara neden olmaktadır. Meydana gelen kazalar sürücü ya da yolcu kaynaklı gerçekleşebilir. Yolcular kırmızı ışıkta geçerek ya da yaya geçidini kullanmayarak trafik kazalarına yol açmaktadır. Araç kullananlar ise yayaya geçiş hakkı vermeyerek, hız sınırını aşarak veya dikkatsiz araç kullanımı yüzünden kazaya sebep olabilmektedir. Bunların dışında araç takip mesafesine uyulmaması da bu kazaların en önemli nedenleri arasında yer alır. Trafik kazalarının gerçekleşmemesi için araç sürücülerinin önlerindeki araçla takip mesafelerine dikkat etmeleri gerekir. Karayolları takip mesafesi kuralı ihlal eden sürücüler, araç takip mesafesi cezası alır.
Araç Takip Mesafesi Nedir?
Aynı şerit içerisinde arka arkaya ilerleyen iki aracın arasında olması gereken mesafeye araç takip mesafesi denilmektedir. Trafik kazalarına sebep olan durumlardan biri de araç takip mesafesine uyulmamasıdır. Arkadan gelen aracın takip mesafesine uymaması, trafik kazasının olasılığını arttırmaktadır. Trafik akışında seyir halindeyken, araçlar arası takip mesafesinin korunması aynı zamanda trafik güvenliğinin korunması anlamına gelir. Araçlarda bu kuralın dikkate alınmaması, trafik cezalarıyla ilgili sistemlerden biri olan ceza puanı olarak karşımıza çıkar. Bir sene içerisinde belirlenen puanın doldurulması durumunda kişinin ehliyetine el konulmaktadır.
Takip Mesafesi Ne Kadar Olmalı?
Araç takip mesafesi, arka arkaya ilerleyen iki araç arasındaki mesafedir. Arkadaki aracın takip mesafesine uymaması demek, öndeki aracın aniden fren yapması durumunda araçların kaza yapma ihtimalinin artması demektir. Araçlar seyir halindeyken takip mesafesinin koruması güvenlik için önemlidir. Çünkü araç çok hızlı ilerliyorsa bir o kadar da durması zor olur. Trafikte araç takip mesafesi kuralı ihlali, trafik cezalarıyla ilgili olan ceza puanı sisteminde 20 puandır. Bir sene içerisinde 100 puana ulaşıldığında kişinin ehliyetine el konulur. Takip mesafesi ne kadar olmalı ise araç kullanan bireylerin merak ettiği konulardan biridir. Çünkü takip mesafesinin ne kadar olduğunu bilmek, bu tür trafik kazalarını engellemek ve bu kuralın ihlalinin yaşanmaması adına önemlidir. Seyir halindeyken bu mesafeyi, standart yol ve hava koşullarında aracın hızının minimum yarısı kadar olmalıdır. Örneğin aracın 100 km/saat hızla ilerlediğini düşünelim. Bu durumda takip mesafesi minimum 50 metre olmalıdır. Seyir halindeyken öndeki araç ile diğer araç arasında 50 metre takip mesafesi olmalıdır.
Trafikte araç takip mesafesinin bilinmesi, mesafe yüzünden gerçekleşen kazaların önlenmesi ve araç takip mesafesi kural ihlalinin yaşanmaması bakımından oldukça önemlidir. Trafik içerisinde seyir halindeyken bu mesafe, standart yol ve hava koşullarında aracın kilometre cinsinden hızının yarısı kadar olmalıdır. 110 kilometre hızla giden bir aracın takip mesafesi 55 metre olması gerekir. Seyir halindeyken ise öndeki araçla araya bir başka araç girebilmektedir. Bu durumda iki araç arasındaki mesafenin de aynı olmasına özen gösterilmesi önemlidir.
Araç Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanır?
Araç sürücülerinin merak ettiği bir başka konu ise araç takip mesafesi nasıl ayarlanır olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı durumlarda sürücüler, araç takip mesafesini ayarlamakta zorluk yaşayabilir. Böyle zamanlarda sayma kuralı takip mesafesi devreye girer. Takip mesafesi hesaplama yapılması için bu kural uygulanır. Sayma kuralı, 88 89 kuralı olarak da bilinir. 88 89 kuralına göre, sürücüler trafikte seyir halinde iken önlerindeki aracı temel alır. Öndeki araç ev, ağaç ya da trafik levhasının yanından geçtiği zaman 88, 89 şeklinde 2 saniye sayılması gerekir. Öndeki aracın herhangi bir cisme varış süresinin 2 saniye olması durumunda takip mesafesinin korunmaktadır. Takip mesafesinin doğru olup olmadığı sayma kuralıyla kontrol edilebilir. Araç takip mesafesine göre, 70 kilometre hızla giden aracın mesafesinin 35 metre, 80 kilometre hızla giden aracın takip mesafesinin ise 40 metre, 90 kilometre hızla giden bir aracın mesafesinin 45 metre olması gerekir. Trafikte hareketsiz duran aracın arkasında olduğunda araç takip mesafesinden söz edilememektedir. Fakat dikkat edilmesi gereken eğimli yollardır. Eğimli yollarda önde yer alan aracın kalkış esnasında yapacağı manevrayla geri hareket edilebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Kırmızı ışıktayken önde bulunan araçla arada minimum bir metre mesafenin olması gerekir. Aksi takdirde arkadan gelen araç suçlu sayılmaktadır.
Takip Mesafesi Kaç Saniyedir?
Trafiğin yoğunluğu, aracın yükü ve cinsi ile hava ve yol durumu gibi unsurlar araç takip mesafesini etkileyen faktörler arasındadır. Araç takip mesafesi ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen sürücüler takip mesafesi kaç saniyedir, sorusuna yanıt aramaktadır. Kuru zeminde takip mesafesi, binek araçlarda minimum iki saniyedir. Kamyonet ve minibüslerde üç, ağır vasıtalarda 4 saniyedir. Bu durum kuru zeminde aracın hızı, hava durumu, yol durumu, yük durumu ve trafiğe bağlı olarak araç takip mesafesi minimum bir saniye arttırılabilmektedir. Bu faktörlere göre sürücülerin araç takip mesafesini arttırmaları oldukça önemlidir.
88 89 Kuralı Ne Demek?
Takip mesafesi hesaplama bazı kişiler için zor olabilir. Böyle bir durumda 88 89 kuralını kullanabilirsiniz. Bu kuralı uygulamak için yapmanız gereken şudur: Trafikte önünüzdeki araç herhangi bir cismin yanından geçiyor. Siz de tam o sırada 88, 89 şeklinde iki saniye saymalısınız. Öndeki aracın geçtiği yere iki saniyeden önce gelmediyseniz bu takip mesafesini koruduğunuz anlamına gelir.
Takip Mesafesi En Az Kaç Metre?
Araçla ilerlerken bir şeritte birkaç araçla gidilir. Peş peşe giden araçların kaza yapmamaları için aralarında takip mesafesi olması gerekir. Öndeki aracın ani fren yapması durumunda, diğer araca arkadan çarpmaması için bu mesafe önemlidir. Takip mesafesi arkadan gelen aracın durabilmesi için yeterlidir. Bu yüzden takip mesafesi bırakılmazsa trafik kazası kaçınılmazdır. Takip mesafesi kaç metre diye merak ediyorsanız aracın hızının yarısı olacak biçimde ayarlanır. Örneğin 100 km hızla ile giden bir aracın takip mesafesi 50 metredir. Öndeki araçla aranıza başka bir otomobil dâhil olsa da o araçla da takip mesafeniz 50 metre olmalıdır.
Şehir İçi Araç Takip Mesafesi Kaç Metredir?
Şehir içi takip mesafesi, aracın hızının yarısı kadardır. Bu yüzden 60 km hızla giden bir aracın takip mesafesi 30, 70 km hızla giden bir aracın mesafesi 35 metredir. Kuru havada takip mesafesi sayma kuralına bağlı olarak iki saniyedir. Bazı hava koşulları, trafikte zorluklar yaşatabilmektedir. Kötü hava koşullarında öndeki araçla aradaki takip mesafesinin minimum üç saniye olması gerekir.
Şehir Dışı Araç Takip Mesafesi Kaç Metredir?
Trafik kuralı ihlalleri denildiğinde ilk akla yüksek hız gelmektedir. Fakat araç takip mesafesinin dikkate alınmaması da trafik kazalarına neden olmaktadır. Otoyolda araç takip mesafesi otomobilin hızının en az yarısı kadar olması gerekir.
Takip Mesafesi Cezası Ne Kadar?
Araç takip mesafesi para cezası sürücülere yeterli mesafeden izlememek ve yakın takip yapmak gibi sebeplerden uygulanır. İlgili yönetmeliğe göre sürücülere 148 TL trafik cezası uygulanır. Cezanın on beş gün içerisinde ödenmesi halinde ceza indirimli olarak ödenir. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası ise direkt ve dolaylı olarak iki gruba ayrılabilir. Direkt cezalar arasında para cezası ve ayrıca aracın trafikten men edilmesi söz konusudur. Trafik sigortası yaptırmayan kişilerin dolaylı yoldan alacağı cezalar da vardır. Bu cezalar da sürücülerin dikkatli hareket etmeleri için yapılmaktadır. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası 2023 yılında 436 TL gibi ücrete tabidir. Buna ek olarak araç trafikten men edilir. Trafik sigortası olmayan aracın tespiti sonucunda cezai yaptırımlar uygulanır ve bu yaptırımların geri dönüşü yoktur.