En iyi konut sigortası evin olası sorunlarını ufak meblağlarla atlatmasını sağlayan güvence sistemidir. Bir tehlike anında, evde yaşanabilecek hasarlardan harcama yapmadan kurtulmanızı sağlar. Konut sigortası yaptırırken sürecin yalnızca fiyat odaklı olarak yürütülmesi, poliçe kapsamının yetersiz kalmasına neden olabilir. En iyi konut sigortası için dikkat edilmesi gereken basit yöntemler bulunur. Siz de hazırladığımız yazıyı okuyarak, konut sigortası hakkında bilgi sahibi olabilir, risklere karşı evinizi güvence altına alabilirsiniz. 

Konut sigortası tavsiye isteyenler, konut sigortası seçerken nelere dikkat ediliyor gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

En İyi Konut Sigortası Hangisi?

En iyi konut sigortası hangisi, diye merak ediyorsanız aşağıdaki listeyi inceleyerek uygun koşullarda konutunuzu ve eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz. 

1) En İyi Konut Sigortası İçin Poliçe Kapsamı 

Deprem sigortası yalnızca deprem ve deprem nedeniyle oluşan hasarlara karşı korurken diğer doğal afet, hırsızlık ve yangın kaynaklı hasarlar için konut sigortası yaptırmak gerekir.  En iyi konut sigortası için poliçe kapsamı, ihtiyaçlara yönelik belirlenmelidir. Eğer poliçede gerek olmayan teminatlar bulunursa söz konusu durum poliçe fiyatını arttıracak ve fiyat artışı yüzünden poliçe kapsamının yetersiz olmasıyla mağduriyet yaşanmasına neden olabilir. Bu yüzden konut sigortası yaptırmadan poliçe kapsamı araştırılmalı ve poliçe kapsamında olmasını istediğiniz ek teminatları belirlemelisiniz. Konut sigortasının kapsamı aşağıdaki bazı durumları içermektedir;

  • Yangın (ana teminat)
  • Cam kırılması hasarları
  • Sel ve su baskını 
  • Elektronik cihazların bozulması
  • Çatı akması
  • Yer kayması
  • Duman
  • Dâhili tesisat
  • İzolasyon sorunları
  • Araç çarpması
  • Fırtına 
  • Deprem 
  • Kar ağırlığı
  • Hırsızlık 
  • Eşya güvenliği 
  • Toprak kayması

2) Konut Sigortası İle Eşyaları Güvence Altına Almak

Eğer evinizdeki eşyaları doğal afet ve hırsızlık gibi zararlara karşı korumak istiyorsanız konut sigortası poliçenize eşya teminatını ekletebilirsiniz. Ancak poliçeye eşya teminatı ekletmek, sigortanın üstlendiği riskleri arttıracaktır. Bu da poliçe fiyatının yükselmesine neden olur. Aynı zamanda eşya teminatıyla sanatsal değeri olan ve maddi değeri yüksek eşyaları poliçe kapsamına alırsanız sigorta primi artacaktır. 

3) Konut Sigortası Hesaplamada İnşa Maliyeti

Konut bedeli, dairenin gerçek değeri ya da bina inşa bedeli üzerinden yapılır. Konut sigortası primi hesaplanırken poliçe fiyatının düşük olması için inşa bedeli dikkate alınmalıdır. Çünkü konutun gerçek değeri hesaba katılırsa yaşanılan kent ve semt gibi değişkenler dairenin gerçek değerinin fazla çıkmasına ve poliçe fiyatının artmasına yol açar. 

4) Konut Sigortası İndirimleri

Konut sigortasında indirimleri araştırmak, hesaplı bir poliçe için etkili yollarından biridir. Konut sigortasında hasarsızlık indirimi ve alarm indirimi olmak üzere iki farklı indirim vardır. Bu indirimler, uygun fiyatlarla sigortadan faydalanma imkânı sunar. 

  • Hasarsızlık indirimi: Konut sigortası poliçe dönemi sürecinde teminatların kullanılmadığı durumlarda yenileme döneminde tanınan haktır. Fakat sigorta şirketinin prosedürlerine göre bu indirim değişkenlik gösterebilir ya da uygulanmayabilir.
  • Alarm indirimi: Hasarsızlık indiriminin hırsızlık alarmı, yangın sistemi ve bekçi gibi uygulamalarla güvenlik önlemi alınarak ilk kez yaptırırken de yararlanılabilen indirim türüdür. İndirim oranları da sigorta şirketine göre farklılık gösterir.

5) Konut Sigortası Yaptırırken Eksiksiz ve Doğru Bilgi 

En iyi konut sigortası için sigorta şirketine doğru bilgi verilmelidir. Kimlik bilgisi, iletişim bilgileri, tapu ve konuta ait yüzölçümü, bina inşa tarzı,  brüt metrekare, kat sayısı bilgileri eksiksiz şekilde teslim etmelisiniz.

6) Hasar Ödeme Seçenekleri

En iyi konut sigortasını hazırlatabilmek için hasar ödeme koşullarını öğrenmelisiniz. Konut sigortasında ödenecek tazminat tutarı, primler üzerinden belirlenir. Ve hasar tespit ise işlemler tamamlandıktan sonra ödemesi yapılır. 

7) Primler

Konut sigortası primleri belirlenirken konutu ve eşyaları güvence altına almak için ilave ettiğiniz ek teminatlar ne kadar çoksa prim fiyatları da aynı şekilde artar. Primlerin belirlenmesinde kat sayısı, evin brüt metrekaresi, bina ekleri, bina yapım tarzı ve binanın konumu önemli rol oynar. 

Neden Konut Sigortası Yaptırmalısınız?

Konut sigortası hırsızlık, yangın ve cam kırılması gibi daha olası durumların dışında nadiren karşılaşabileceğiniz tehlikelere karşı önlem almanıza imkân tanır. Halk hareketleri, terör olayları, taşıtların eve çarpması gibi söz konusu durumlarda ortaya çıkan masrafları karşılar. Konut sigortasının sağladığı imkânların başında afetler karşısında maddi kayıp yaşamamak gelmektedir. Sigorta sayesinde afetlerin yaratacağı hasara karşı önlem almak mümkündür. Evinizde günlük kullandığınız eşyaların dışında değer verdiğiniz özel eşyalar da olabilir. Konut sigortası ile bu özel eşyaları hasarlara ve hırsızlığa karşı güvence altına alabilirsiniz.

Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Konut sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gerekenlerden biri poliçenizde bulunan teminatları incelemek ve ayrıca poliçenize dâhil olmasını istediğiniz teminatları belirtmektir. Böylece cihazlarınızı teminat altına alabilir veya ev adaptasyon hizmeti gibi teminatlar ile kaza sonrası hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. 

Konut sigortasında dikkat etmeniz gereken diğer detay yakın sebep ilişkisidir. Evinizi sigortalattınız ve deprem sonrası bir yangın yüzünden eviniz zarar gördü. Böyle bir durumda olayın temel nedeni deprem olduğundan konut sigortası değil, DASK sigortası devreye girer. Konut sigortası deprem teminatı sunduğu için DASK’ı yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Çünkü zorunlu DASK ve konut sigortası iki farklı üründür. Deprem bölgesi olarak tanımlanan Türkiye Doğal Afet Sigortaları Kurumu bilinen ismiyle DASK, Deprem Sigortası yaptırmayı zorunlu kılmaktadır. DASK tarafından düzenlenen teminatlar, depremin neden olduğu zararları, poliçede bulunan şartlar ve teminatlar çerçevesinde karşılar. Bu yüzden deprem sıklığının fazla olduğu ülkemizde sigortayı yaptırmak önem arz etmektedir. Zorunlu deprem sigortası, depremin neden olduğu maddi hasarları karşılamak için yapılan sigorta anlaşmasıdır. Bu sayede afet sonrası oluşabilecek maddi kayıpların en aza indirgenmesi hedeflenmektedir. 

Deprem sigortası sigorta şirketleriyle anlaşılarak yapılabilir. Sigorta şirketlerinin sitelerinde bulunan DASK teklifi seçenekleriyle süreç başlamış olur. Daha sonrasında sigortayı yaptıran birey ve sigorta yapılan konutla ilgili talep edilen bilgiler bulunur. Bilgilerin teslimiyle sigorta sürecinde ilerleme kaydedilir. DASK nerede yapılır sorusu süreç içerisinde sıkça merak edilen konulardan biridir. Sigorta şirketleri aracılığıyla takip edilen süreç, oldukça kolay olmasıyla hızla sonuçlandırılmaktadır. Online DASK işlemi, kolay bir süreçtir. Hızlı bir şekilde ilerletilen adımlar ile internet üzerinden DASK sigortası yapılabilir. Bankaların mobil uygulamaları ya da internet sayfaları üzerinden işlemleri yaptırmak mümkündür. Telefonda yer alan bankaların mobil uygulamaları üzerinden de bu sigortayı yaptırmak mümkündür. 

Konut Sigortası Yaptırmak İsteyenlere Tavsiyeler

Konut sigortası tavsiye isteyenlere bu öneriler aşağıdaki gibidir;

  • Konut sigortaları, teminatlara ve ek hizmetlere göre değişiklik gösteriyor. Bu yüzden paketin kapsamı araştırılmalı ve ihtiyaçlara göre ek teminatlar istenilmelidir.
  • Konut sigortasının fiyatı; brüt metrekaresi, kullanım şekli, binanın yapı tarzı, yapının bulunduğu bölgeye göre değişiyor.
  • Sigortada konutun satış fiyatı yerine inşa bedeli baz alınıyor. Dairenizi satış fiyatı üzerinden sigortalatırsanız fazla prim ödemek durumunda kalabilirsiniz. 
  • Dairede yer alan eşyalar poliçe kapsamına dâhil edilebilir. Sigorta bedeli belirlenirken evdeki eşyaların yeniden alım değeri göz önünde bulundurularak bedel tespiti yapılmalıdır. 
  • Evin özelliklerine göre sigorta indirimi yaptırılabilir. Örneğin alarm sistemi fiyat bakımından avantaj sağlar.