Zeyilname sigorta sürecindeki önemli kavramlardan biridir. Sigorta süreci çerçevesinde en önemli ve en çok dikkat edilen noktalardan bir tanesi sigorta sözleşmelerinin kendisidir. Sigorta sözleşmeleri, sigorta yaptıran ve sigorta yapan tarafların her biri için ayrı ayrı bir önem arz eder. Sigorta şirketinin sorumlulukları, sigorta primleri, sigorta yaptıran kişinin hangi haklara sahip olduğu gibi önemli bilgiler bu sözleşmeler içerisinde yer alır.
Tüm bu maddeler çerçevesinde gerçekleştirilen anlaşmalar sonucu sigorta sözleşmeleri yapılır. Fakat sigorta sözleşmesi yapıldıktan sonra fark edilen bir hata veya taraflardan birinin geçerli bahanesi sonucunda bu sözleşmelerde değişikliklere gidilmesi durumunda kalınabilir. Zeyilname nedir sorusunun cevabı da bu noktada devreye girer. Sözleşme yapıldıktan sonra yapılan değişikliklere “zeyil” adı verilir. Bu değişikliklerin yapıldığına dair hazırlanan belgeler ise “zeyilname” olarak tanımlanır.
Zeyilname Nedir?
Köken olarak zeyilname, Arapçadan dilimize gelen bir kelimedir. “Eklemek, ilave etmek” anlamlarına gelen bu kelime, özellikle sigorta yapan ve yaptıran tarafların karşısına sık sık gelir. Sigorta poliçesi içerisinde bilgi güncellemesi veya sözleşme içerisinde bulunan hatalı bir maddenin düzeltilmesi “zeyil” olarak adlandırılır. Zeyilname olarak adlandırılan belgeler ise, poliçeler üzerinde yapılan zeyil yani düzenleme işlemleri sonucunda ortaya çıkar.
İki tarafın da bu noktada bilmesi gereken önemli bilgiler arasında zeyilnamenin yalnızca değişiklikleri kapsadığı bilgisidir. Yani bir zeyilname, sigorta poliçesinin orjinali olarak kabul edilemez. Zeyilnameler sadece yapılan poliçelerde oluşan değişiklikler sonucunda düzenlenmesi gereken belgeler olarak değerlendirilir.
Zeyilname Hangi Durumlarda Düzenlenir?
Zeyilname ne zaman düzenlenir konusu da sıkça merak edilen konulardan bir diğeridir. Poliçede yer alan bilgilerde yapılan düzeltmeler veya güncellenen bilgiler sonucunda düzenlenen bu belge, trafik sigortası, konut sigortası, kasko sigortası ve birçok çeşitli alanlarda taraflardan bir tanesinin değişikliğe gitmesi ile ortaya çıkar.
Bu belge, özellikle plaka değişikliği söz konusu olduğunda sıklıkla hazırlanan belgeler arasında yer alır. Plaka değişimlerine ek olarak, önceki aracın kaskosunun yeni araca aktarılması durumlarında da bu belgenin düzenlenmesi gerekir. Aynı zamanda Zorunlu Deprem Sigortası çerçevesinde yapılan adres değişiklikleri için de zeyilnameye ihtiyaç duyulur. Araç ve konut değişimi sonucunda oluşan tekrar prim hesaplama ihtiyacı ve daha fazlası için zeyilname oldukça gereklidir.
Zeyilname Süresi Nedir?
Yapılan sigorta işlemleri kapsamında düzenlenen zeyilnameler için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmaz. Yani geçerliliği bulunan herhangi bir sigorta poliçesi için zeyilname kolay bir şekilde ve süre sınırlaması gözetmeksizin düzenlenebilir.
Zeyilname süresi, sigortalar dışında farklı belgelerin düzenlenmesi işlemlerine de zeyilname adı verilmesinden dolayı merak edilen konular arasında yer alır. Örnek olarak, bir ihale düzenleyen şirket, zeyilname sayesinde ihaleye vermiş olduğu teklifte çeşitli değişikliklere gidebilir. Yaptığı bu değişiklik için kanunlar içerisinde belirlenmiş birtakım süre kısıtlamaları bulunur. Bu nedenle ortaya bir zeyilname süresi çıkar.
Zeyilname Neden Yapılır?
Temel olarak zeyilname, taraflardan birinin sigorta sözleşmesi içinde yer alan bilgilerde değişikliğe gitme isteği sonucunda hazırlanan belgedir. Yani zeyilnamelerin yapılma sebebi, poliçede yer alan bilgilerin içeriğinin düzenlenmesi veya yeni bilgilerin eklenmesi olarak değerlendirilir. Bu nedenle hem sigorta yapan şahısların isteği sonucu hem de sigorta yapan şirketlerin talebi doğrultusunda zeyilnameler düzenlenir.
Özellikle sigortacılıkta zeyilname oldukça önemlidir ve sık sık karşılaşılan kavramlar arasında yerini alır. Zeyilname düzenlemeleri sonucunda sigorta yaptıran şahsın ödediği primlerden, sigorta yapan şirketin sağladığı güvencelere kadar birçok konu değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle oldukça yüksek ve geniş kapsamlı bir etki alanına sahip olan sigortalarda, sözleşme öncesinde bilgilerin titiz bir biçimde değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Sözleşme sonrasında oluşan yeni durumlar için ise zeyilnameler önemli bir rol oynar.
Zeyilname Nasıl Yapılır?
Zeyilnamelerin düzenleme işlemleri sigorta yapan şirketler tarafından yapılır. Fakat sigorta sözleşmesi kapsamında bir zeyilnamenin düzenlenebilmesi için hem sigorta şirketi hem de sigorta yaptıran şahsın karşılıklı olarak anlaşması gerekir. Bu karşılıklı anlaşma, yapılan düzenlemenin her iki tarafı da etkilemesinden dolayı zorunlu tutulur.
Karşılıklı anlaşma sonucunda zeyilname belgesinin düzenlenmesi için, sigorta yaptıran kişi, sigorta şirketine bu konu ile alakalı olarak bir talepte bulunur. Bu talep bazı durumlarda sigorta şirketi tarafından da gelebilir. Talep sonucunda sigorta şirketi bir taslak hazırlar. Taslak incelenip iki tarafında onayının alınmasının ardından imza işlemleri gerçekleşir. Bu noktadan sonra artık zeyilname resmiyete dökülmüş olur.
Zeyilname Çeşitleri Nelerdir?
Sigortacılıkta zeyilname, primli veya primsiz zeyilnameler olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin, sigortalı tarafın adres değişikliği gibi primi etkilemeyen düzenlemeler çerçevesinde primsiz zeyilnameler düzenlenir. Fakat primi etkileyebilecek olan araç değişimi gibi konularda primli zeyilnamelere başvurulur.
Zeyilname çeşitleri arasında adres değişikliği, araç değişikliği, plaka değişikliği, teminat değişikliği, poliçe üzerinde yapılan düzenlemeler, poliçe iptali veya poliçe üzerine ek teminat zeyilleri bulunur. Sadece mevcut poliçeler üzerinde yapılan değişiklikleri temsil eden zeyilnameler, asıl sigorta poliçesinin yerine geçmez. Zeyil belgeleri sadece asıl poliçe üzerinde yapılan değişikliklerin belgelenmesine yardımcı olur.
Trafik Sigortası Zeyil Olur Mu?
Bir araç satın alındıktan sonra, aracı satın alan şahsın Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması gerekir. Aynı zamanda satın alma işlemleri sonrasında aracın yeni sahibi tarafından araç üzerinde çeşitli değişiklikler yapılması gibi durumlar olabilir. Bu gibi değişiklikler sonucunda zeyilnamelere başvurulur. Söz konusu değişimler yani zeyiller için, yapılan trafik sigortası poliçesine zeyilname aracılığı ile bu değişikliklerin işlenmesi gerekir.
Plaka Zeyili Nedir?
Plaka değişiklikleri ile ilgili olan zeyiller, plaka zeyili olarak tanımlanır. Trafik sigortası kapsamında araç plakasında değişiklik yapılması gerektiğinde bir zeyilname düzenlenmesi gerekir. Plaka değişikliklerinin primli olarak yapılması sonucunda sigorta şirketine ücret ödemesi yapılması gerekir.
DASK Zeyilname Olur Mu?
Deprem sigortası yani DASK zeyilnameleri, zeyilname çeşitleri arasında yer alır. Hali hazırda sigorta süresi içerisinde bulunulan durumlarda zaman zaman adres değişiklikleri söz konusu olabilir. Bu gibi adres değişiklikleri için ilgili sigorta poliçesindeki bilgilerin düzenlenmesine ihtiyaç duyulur. Tam olarak bu noktada DASK zeyilnamesi düzenlenerek, poliçe içerisinde yer alan eski adres yerine yeni adres eklenir.
Ev Satılınca DASK İptal Olur Mu?
DASK, zorunlu olarak yapılan sigortalar arasında yer alır. Online DASK yaptırma veya çeşitli yollarla bu sigortayı yaptırmak mümkündür. Bu zorunlu deprem sigortaları, satış dolayısı ile iptal edilebilen sigortalar arasında yer almaz. Satış durumlarında sonradan tanzim edilen ikinci poliçe iptal edilip, söz konusu meskeni satın alan kişi adına yani evin yeni sahibi adına poliçe üzerinde “menfaat değişikliği zeyili” yapılması gerekir.
Depremden Sonra Zeyil Yapılır Mı?
Deprem sonrasında, DASK poliçesi kapsamında zeyilname yapılması mümkündür. İki tarafından güncel şartları değerlendirerek bir anlaşmaya varması durumunda zeyilname düzenlemesi gerçekleşir. Tabii sigorta ekspertizi de çeşitli incelemeler ile bu anlaşmalara katkıda bulunur.
Zeyilname Örnekleri
Zeyilname nedir sorusunun örnekli bir şekilde açıklamak gerekirse konu hakkında birkaç örnek verilebilir. Bu örneklerden bir tanesi yeni araç satın alan bir kişinin zeyilname belgesi düzenlemesine ihtiyaç duymasıdır. Kasko poliçesine sahip bir sigortalı, aracını satıp yeni bir araç satın aldığı durumlarda, bu aracın bilgilerini zeyilname aracılığı ile poliçesine ekletebilir.
Bir diğer örnek ise DASK poliçesi konusundan verilebilir. İkamet ettiği adresten başka bir adrese taşınan sigortalı, yine DASK sözleşmesi içerisinde yer alan adres bilgilerini bir zeyilname ile birlikte güncelleyebilir. Zeyilnameler, özellikle sigorta işlemleri çerçevesinde oldukça sık faydalanılan kavramlardandır.