Günümüzün en vazgeçilmez güvenceleri arasında yer alan sigortalar, oldukça önemli ve kapsayıcı bir rol oynamaktadır. Bir sigorta sürecine girildiğinde ise hem sigorta yaptıran hem de sigorta yapan taraflar arasındaki karşılıklı güveni sağlamak ise sigorta sürecinin vazgeçilmezidir. Bu güven sigorta poliçesi aracılığı ile sağlanmaktadır. Sigorta poliçelerini kısaca açıklamak gerekirse; yapılan sigortanın şartları, süresi gibi birçok önemli kriteri içeren belgeler olarak değerlendirilir. Bu sayede iki tarafın da muhtemel olumsuzluklara karşı hazırlıklı olması sağlanır. Bir diğer taraftan sigorta poliçesi, iki tarafın da şartları, süresi ve diğer önemli kriterleri hususunda bir sigorta anlaşması yaptığının yazılı kanıtıdır. Tüm bu hususlar göz önüne alındığında ise sigorta poliçeleri, maddi ve manevi destek sağlayan sigortaların olmazsa olmazıdır.

Poliçe Nedir?

Poliçe nedir sorusu, sigorta anlaşması yapmak isteyen kullanıcıların ilk etapta sıkça merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Poliçeler özetle, hizmet sağlayan sigorta şirketlerinin bu hizmet kapsamında hangi şartlarda ve hangi şekilde yol izleyeceğinin yazılı bir belgesi olarak tanımlanmaktadır. “Sigorta senedi” olarak da tanımlanan sigorta poliçeleri, içerisinde birçok farklı kriteri barındırır. Sigorta şirketleri, sigorta poliçesi aracılığı ile sigorta yaptırmak isteyen kişi veya kişilerin, sigorta kapsamında uğrayabileceği riskleri satın almaktadır. Bu satın alma, poliçe kapsamında belirlenen kurallar çerçevesinde devreye girer. Poliçeler sayesinde sigortayı yapan şirket, sigorta yaptıran kişiye veya kişilere karşı hukuksal anlamda sorumluluğunu yazılı bir belge haline getiriir. Bu sayede karşılıklı güven ilişkisine dayalı bir sigorta süreci başlamış olur.

Poliçe Türleri Nelerdir?

Poliçe türleri zorunlu veya kişisel isteğe bağlı olarak çeşitlenmektedir. Birtakım poliçeler devlet tarafından zaman içerisinde zorunlu hale getirilmiştir. En yaygın olarak karşılaşılan poliçe türleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kasko Sigortası Poliçesi: Bu poliçe size ait olan aracın uğrayabileceği her türlü zararın karşılanmasını mümkün kılmaktadır. Sadece araç sahibinin içinde bulunduğu olumsuz durumlarla sınırlı kalmayarak doğal olarak gelişen hırsızlık ve yangın gibi durumlarda da devreye giren kasko poliçesi oluşan zararın güvence altına alınmasını sağlamaktadır.
  • Trafik Sigortası Poliçesi: Bu sigorta türü devlet tarafından araç sahiplerine zorunlu tutulmaktadır. Kasko sigortası ile birlikte tamamlayıcı bir trafik güvencesi sağlayan trafik sigortası poliçesi, diğer araç veya şahıslara verilebilecek zararların güvence altına alınmasını sağlamaktadır. Bu noktada sigorta işlemleri dikkatli bir biçimde ilerletilmelidir.
  • Sağlık Sigortası Poliçesi: Sigorta yaptıran şahısların poliçe kapsamında faydalanabileceği bu sigorta türünde ani bir hastalık veya kaza sonucunda oluşabilecek muhtemel ödemeler güvence altına alınmaktadır.
  • Konut Sigortası Poliçesi: Konut sigortası evi ve içinde bulunan eşyaları doğal veya yapay olarak gerçekleşebilecek birçok olumsuz etkiye karşı güvence altına almaktadır. Herhangi bir zorunluluğu bulunmayan bu sigorta, yapılan anlaşmaya bağlı olarak belirli şartlar kapsamında uygulanmaktadır.
  • DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) Poliçesi: Deprem tehlikesi baz alınarak gerçekleştirilen bu sigorta, depremden sonra oluşabilecek zararların karşılanmasına olanak tanımaktadır. DASK, devlet tarafından zorunlu tutulmaktadır.

Yukarıdaki poliçe çeşitleri en yaygın olan poliçe çeşitleri olarak sıralanmaktadır. Bahsedilen poliçeler dışında ihtiyacın çeşitliliğine göre birçok farklı sigorta poliçesi bulunmaktadır.

Poliçe Ne İşe Yarar?

Hayatında en az bir kere sigorta yaptıran bir kişi, mutlaka sigorta poliçesi kavramı ile karşılaşmış ve aklına poliçe ne işe yarar sorusu gelmiştir. Poliçe kavramının açıklaması temel düzeyde bu sorunun cevabını verse de sigorta poliçesi, farklı detayları da içeren ve birçok anlamda hem sigorta şirketlerine hem de müşterilerine çeşitli faydalar sunan bir sözleşme olarak değerlendirilir. Hayatın birçok alanında ihtiyaç duyulan sigorta sözleşmelerinin sözlü olarak yapılması oldukça zordur. Bunun nedeni ise bir olumsuz durumun dahi birçok farklı şekillerde ve koşullarda ortaya çıkması olarak belirlenir. Bu nedenle bir sigorta poliçesi, sigorta şartlarını en detaylı hali ile müşterilere sunar. Bu sayede sigorta yapan şirket ve sigorta yaptıran şahıs tüm haklarının bilincinde olur. Sigorta poliçeleri bu anlamda yazılı bir güven sağlayarak olası anlaşmazlıkların da önüne geçer. Herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması adına sigorta poliçeleri sürecin başında dikkatli bir biçimde incelenmelidir.

Poliçe Özellikleri Nelerdir?

Bir sözleşme türü olarak değerlendirilen poliçeler, sözleşmelerden farklı olarak çeşitli özellikleri de içinde barındırır. Bu anlamda en çok öne çıkan özellikleri, iki tarafında karşılıklı güven ilişkisi içinde bir sözleşme hazırlamalarıdır. Bu güven ilişkisi ise sigorta yaptırmak isteyen müşterinin sigorta yapacak olan şirkete kendisi hakkında net ve doğru bilgiler vermesi gerekliliği ile başlamaktadır. Örneğin sağlık sigortası yaptırmak isteyen bir şahıs, önceden geçirdiği veya hali hazırda geçiriyor olduğu hastalığı detayları ile birlikte ilgili sigorta şirketine eksiksiz olarak iletmelidir. Verilen bu bilgiler ışığında sigortanın koşulları şekillenmeye başlar. Karşılıklı güven ilişkisi ise aslında burada temin edilmektedir. Sigortayı yaptıran şahıs hukuki olarak ihtiyaç olan tüm bilgileri sigorta şirketine iletmekle yükümlüdür. 

Poliçeleri farklı kılan özelliklerden bir tanesi de değişken olma özellikleridir. Poliçe süreci esnasında çeşitli ek belgeler düzenlenerek teminatlar eklenebilir. Bu noktada gerekli değişiklikler de poliçe çerçevesinde yapılabilir.

Poliçe Neleri İçermelidir?

Sigorta poliçeleri ülke çapında geçerli ve Türk Ticaret Kanunu tarafından belirlenen birtakım kurallar çerçevesinde hazırlanır. Bu kurallar her sigorta anlaşmasında mutlaka olması gereken kurallardır ve değişkenlik göstermeleri söz konusu değildir. Bu bağlamda poliçelerin mutlaka içermesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Sigorta Bedeli
  • Sigorta Prim Tutarı
  • Primin Ödeme Koşulları
  • Sigorta İşleminin Konusu
  • Sigortalının veya Sigorta Ettirenin Adres Kimlik ve Adres Bilgileri
  • Sigorta Şirketinin Ünvanı ve Adres Bilgileri
  • Sigortadan Faydalanan Kişinin Kimlik ve Adres Bilgileri (eğer varsa)
  • Poliçenin Düzenlenme Tarihi
  • Poliçenin Başlangıç ve Bitiş Tarihi
  • Sigorta Kapsamında Sunulan Teminatlar

Yukarıdaki bu unsurlar sigorta poliçesinin temelini oluşturur ve mutlaka her sigorta poliçesinde olması gerekir. Ayrıca sözleşme ekinde sigorta ürününe ait sigorta genel şartları da eklenir. Yine aynı şekilde sigorta genel şartlarının ülke çapında herhangi bir değişiklik göstermesi mümkün değildir. Duruma göre sigorta yapan şirket tarafından talep edilip sigorta yaptıran şahıs tarafından kabul edilen maddeler de “özel şartlar” başlığı altında poliçede yer alır.

Poliçe Tarafları Kimlerdir?

Sigorta poliçe çeşitleri kapsamında 2 taraf bulunmaktadır. Bu taraflar sigorta yaptıran ve sigorta yapan taraf olarak yer almaktadır. Poliçe içerisinde iki taraf bulunsa da poliçeden yararlanan 2 taraf daha bulunmaktadır. Sigorta terimleri içerisinde bu taraflar “sigortalı” ve “lehtar” olarak isimlendirilmektedir. Sigorta kapsamında yer alan bu tarafları açıklayacak olursak;

  • Sigorta Şirketi: Sigorta ettiren tarafından ödenen primler karşılığında sözleşme kapsamındaki teminatları gerçekleştirmekle yükümlü taraftır.
  • Sigorta Ettiren: Yapılan sigorta poliçesi kapsamında ortaya çıkan sorumlulukları yerine getirerek sigorta primlerinin ödemesini yapan taraftır. 
  • Sigortalı: Sigorta şirketi tarafından sağlanan teminatlardan yararlanan taraftır. Sigorta ettiren ile aynı kişi olabileceği gibi farklı kişiler de olabilir.
  • Lehtar: Sigorta sözleşmesi içerisinde taraflardan bir tanesi olmamasına rağmen riziko gerçekleştirdiği takdirde sigorta şirketine başvuru yaparak zararının karşılanmasını sağlayabilmektedir.

Sigorta Poliçesi Nasıl Sorgulanır?

Tek bir çatı altında toplanan online sorgulama işlemleri sayesinde sigorta poliçesi sorgulamak internet üzerinden hızlı ve kolay bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir. Bu yollardan ilki e-devlet üzerinden ilgili bağlantılara erişerek gerçekleştirilmektedir. Diğer bir yol ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi internet sayfasından ilgili adımları izleyerek gerçekleştirilmektedir. İlgili poliçe çeşitleri hakkında detaylı bilgilere bu yollardan hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün olmaktadır. Bir diğer seçenek ise yine sigorta yapan şirketin internet sitesi üzerinden ilgili adımlar izlenerek gerçekleştirilebilmektedir. Bu noktada poliçe no nedir soruları akıllara gelmektedir. Poliçe üstünde yer alan poliçe numarası ile internet üzerinden kolaylıkla poliçenizi sorgulayabilirsiniz.

Poliçe Teminatı Nedir?

Poliçe teminatı, sigorta yaptıran tarafından düzenli olarak ödenen sigorta priminin sonucunda, poliçe kapsamında sigorta yapan şirketin sigortalıya ya da sigorta yaptıran şahsa olası zararın tamamının veya bir kısmının karşılanacağı konusunda verdiği garanti olarak adlandırılmaktadır. Bu noktada iki taraf da belirli şartlar ve koşullar belirleyerek oluşturdukları poliçenin getirdiği gerekliliklere uymakla yükümlüdür.

Sigorta Poliçesinde Yer Alan Teminatlar Genişletilebilir Mi?

Sigorta poliçesinde yer alan teminatların gerekli şartlar sağlandığı takdirde genişletilebilmesi mümkün olmaktadır. Buna göre poliçenin başlangıcında ortak olarak belirlenen teminatlara ek teminatlar eklenerek poliçe içerisinde yer alan teminatların kapsayıcılığı ya da çeşitliliği değişiklik gösterebilmektedir.

Sigorta Poliçesi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Öncelikli olarak sigorta yaptıran ve yapan şahısların sigorta poliçesini mutlaka detaylı bir biçimde incelemesi gerekiyor. Bu sayede sonradan oluşabilecek olumsuz durumların önüne erkenden geçilmesi mümkün olur.
  • Bir diğer dikkatle incelenmesi gereken noktalardan bir tanesi de sigorta genel şartları kısmı olarak yer alıyor. Sigorta genel şartları kısmında mutlaka mevzuata uyan bir metin olduğundan ve sigorta sonrası veya sigorta sırasında oluşabilecek olumsuzluklardan tam olarak korunulduğundan emin olmak gerekiyor.
  • Sigorta teminatının kapsamı da bu noktada özellikle dikkat edilmesi noktalardan bir tanesi olarak yer alıyor. Sigortanın istenen kapsayıcılıkta ve anlaşılan koşullarda devreye girmesi konusunda emin olmak bu anlamda oldukça önemli bir rol oynuyor.
  • Sigorta poliçesi içerisinde yer alan özel şartlar kısmını da dikkatli bir biçimde incelemek taraflar açısından önem arz ediyor. Bu noktada teminatın şartlarını daraltma potansiyeline sahip maddeleri dikkatle incelemek sigorta yaptıran tarafından önemli bir husus olarak yer alıyor.
  • Sigorta sürecinin başlaması için prim ödemesinin tamamının veya ilk taksitinin mutlaka ödenmesi gerekiyor. Bu anlamda sigorta yaptıran şahıs veya şahısların prim ödemesine ayrıca dikkat etmesi gerekiyor.
  • En önemli ve en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de sigorta yapan şirkete gereken bilgileri tam ve eksiksiz bir biçimde vermek. Poliçe düzenlemesi esnasında yanlış veya eksik bilgiler sürecin yavaşlamasına veya farklı olumsuzluklar yol açmasına neden olabiliyor.

İhtiyacınız olan sigorta poliçeleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.